Zoya Katarova: Azok ülnek ki leginkább a teraszokra, akiket még be sem oltottak

A biológiai tudományok kandidátusa szerint senki ne menjen oltakozni betegen, ugyanis a vírus megtámadhatja a szervezetet és lebonthatja az antitesteket. 

2021. április 27., 09:08

Szerző:

Van rizikója annak, ha valakit megfertőződve oltanak be, mert a vírus meg tudja támadni a fehérvérsejteket, így az immunitás csökken, amiből akár súlyos betegség is kialakulhat – mondta Zoya Katarova, a biológiai tanulmányok kandidátusa a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. Kiemelte: fontos lenne, hogy az oltás előtt teszteljenek és lázat mérjenek, ahogyan azt Angliában is teszik. 

A kutató a krónikus betegeknek azt üzente, a betegség kiújult állapotában ne menjenek oltakozni, először ugyanis mindenképpen túl kell lenni a fertőzésen ahhoz, hogy megkaphassák az oltást, majd hozzátette: a háziorvossal érdemes erről konzultálni. – Sok orvos azt javasolja, hogy mindentől függetlenül menjünk oltakozni, én azonban ezzel nem értek egyet – mondta Katarova, majd aláhúzta: a két oltás közötti távolság lehet több is mint három hét, fontosabb, hogy ne betegen kapjunk oltást. 

A kismamák oltásával kapcsolatban a kutató szerint nincsen egybehangzó szakmai vélemény, még a leginkább ajánlott Pfizer-vakcina beadása is lehet rizikós. Az MTA múltheti hírleveléből kiderült, hogy várandósokat nem vontak be az oltóanyagok vizsgálatába, ezért is kérdéses az oltásuk, mindazonáltal leszögezték: az újszülöttek oltása nem javasolt. Szakmai véleményét Kemenesi Gábor virológus sem rejti véka alá, komoly kritikákat fogalmazott meg a terasznyitással kapcsolatban. Véleményét osztva Zoya Katarova is kijelentette, nagyjából két hét múlva ismét berobbanhat a járvány.

Indiában is hasonló felelőtlenség okozta a mostani helyzetet, ellazultak az emberek – mondta Katarova, hozzátéve, amíg köztünk jár a vírus, veszélyes ez a fajta ellazulás. A kutató szerint irracionálisan viselkednek az emberek a nyitás hatására, de a politikai kommunikációban pont ennek a fordítottja megy, az embereket nyugtatják. Hangsúlyozta: a teraszokon látható emberek leginkább fiatalok voltak, így valószínűsíteni lehet, hogy azok mentek ki, akik még nem lettek beoltva, ugyanis leginkább csak az idősek, középkorúak kaptak oltást.

Zoya Katarova szerint már az iskolák nyitásával el lett rontva az esély, hogy ne legyen szükség több lezárásra, ehhez viszont a mostani nyitás még minden bizonnyal hozzá fog adni. – Nem vagyok nyitásellenes, de kell hogy legyenek azoknak szabályai: a kereskedőket és a pincéreket, valamint azokat, akik napi szinten sok emberrel találkoznak, azonnal be kellene oltani – mondta a biológiai tudományok kandidátusa. Szerinte a hamarosan újranyitó színházakban és mozikban is fennáll a fertőzés veszélye, így nemhogy maszk nélkül, inkább ffp2-es maszkot kellene adni a vendégeknek. 

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.