Závecz: a Fideszesek 70 százaléka gondolja úgy, hogy szükség lenne a visszatartott uniós pénzekre

A lakosság fele, de még a fideszesek egyötöde is gazdasági válságot érzékel.

2022. március 24., 08:49

Szerző:

A magyar választók többsége gazdasági válságot érzékel, a teljes népesség valamivel több mint fele szerint a magyar állam válságos pénzügyi helyzetbe került, derült ki a Závecz Research friss kutatásából, amely a Telex birtokába került.

A felmérés alapján a Fideszesek 61 százaléka gondolja úgy, hogy nincs gond a magyar gazdaságban, viszont a ebből 18 százalék véli úgy, hogy igenis van. Az ellenzéki szavazótábor válaszadási eredménye nem meglepő, az ellenzék többsége mindössze 93 százalék szerint a magyar gazdaság rossz helyzetben van.

A kutatás során kiderült, hogy a válaszadók többsége szerint az uniós pénzek visszatartásával - amit jogállami problémák miatt tartanak vissza - még rosszabb helyzetbe került Magyarország, a megkérdezett ellenzékiek 57 százaléka válaszolta azt, hogy az uniós pénzek megérkeztével javulna az ország pénzügyi helyzete. Érdekesség, hogy ezzel kapcsolatban a Fideszek vannak többségben, 70 százalékuk válaszolta azt, hogy szükség lenne a visszatartott uniós pénzekre. 

Márki-Zay Péter a választók 51 százaléka szerint tudna sikeresen tárgyalni az uniós támogatások hazahozataláról, Orbán Viktorról ezt jóval kevesebben, csak 36 százaléknyian feltételezik – írta a Telex. 

Múlt hét pénteken Orbán Viktor levélben tájékoztatta Ursula von der Leyen, hogy mégis lehívná a helyreállítási alapban biztosított hitelkeretet, amit még tavaly visszautasított. Döntését a menekülthullámmal, az uniós szankciók negatív hatásával, és a háború kirobbanásával okolta. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ehhez Orbánéknak „igazolniuk kell a nagyobb finanszírozási szükségletet, a további reformokat és befektetéseket, amelyekre vonatkozóan mérföldkövekben és célokban kell megegyezni”.

Az Európai Bizottság ezt követően újraértékeli majd a tervet, amelyet az Európai Tanácsnak is elkell fogadnia. A helyreállítási alap eredeti kerete Magyarország számára 5800 milliárd forint volt – ennek 43 százalékát jelentette volna a támogatás, 57 százalékát pedig a kedvezményes hitel. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)