Zápor is lehet, de harminc fok is

Péntek estétől nyugat, délnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek, melyekből az éjszaka során – legkisebb eséllyel a Tiszántúlon – záporok, zivatarok kialakulása várható.

2023. szeptember 22., 17:34

Szerző:

Szombaton alapvetően sok lesz felettünk a felhő, az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon inkább zárt, másutt szakadozottabb lehet a felhőtakaró, sőt a délkeleti, keleti országrészben akár több órára is kisüthet a nap a fátyolfelhők mellett.

Reggel délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, amelyből főleg a Dunántúlon sokfelé várható tartós, intenzív eső, de a Dél-Dunántúlon és a Dunától keletre záporok, akár károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok is kialakulhatnak. Pénteken a délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz, majd szombaton északnyugatira fordul a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő.

Időjárási helyzet Európában:

Skandináviától egészen Észak-Afrikáig egy hosszan elnyúló frontrendszer szeli ketté a kontinenst. Területén felhős, csapadékos az idő, több helyről érkezik kiadós mennyiségű csapadékról jelentés. A frontrendszer mögött nyugat felől több fokkal hűvösebb levegő érkezik, a Brit-szigetek térségében és Franciaország nagy részén is már 20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Ezzel szemben a frontzóna előoldalán dél felől meleg levegő nyomul Európa keleti részére, főleg a Balkánon nem egy helyen melegszik 30 fok fölé a levegő.

A Kárpát-medence időjárását is egyre inkább az említett frontrendszer határozza meg, szombaton főleg a Dunántúlon sokfelé várható tartós, intenzív eső, de az attól keletre fekvő tájakon záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jean Marc Bonnel/Pexels)