Zacher: épp most lélegeztettünk egy oltástagadót

Az orvos is elmondta, fokozódik a járványhelyzet.

2021. október 26., 12:08

Szerző:

Most vittünk be egy oltástagadó beteget koronavírussal. A terápiát elfogadta, mert lélegeztetnünk kellett, de ellátás közben sem mondta azt, hogy érdemes lett volna beoltatnia magát – válaszolta a Portfolio megkeresésére két mentős eset között Zacher Gábor hétfő délután. A hatvani Albert Schweitzer Hórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos szerint egyre több esetnél derül ki, hogy a beteg, akihez riasztják a mentőt, koronavírusos.

„Nem egyszer előfordul, hogy sima lábtörésnél, vagy más mentési esetnél elvégezzük a szükséges gyorstesztet, és már ekkor kiderül, hogy a beteg más ellátásra szorul, de egyébként koronavírusos is” – tette hozzá. Mint a szakember mondta, a Covidos esetek döntő része, főleg a súlyos állapotban lévők, a nem oltott betegek közül kerülnek ki. Szerinte a szakmában továbbra is hiányolják azt a tudásanyagot, hogy a kórházakban, koronavírussal ápolt betegek közül mennyi a beoltott, és hányan vannak azok, akik az oltást nem vették fel.

Zacher Gábor kiemelte, hogy fokozódik a járványhelyzet. „Gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok. Ha látnák a számadatot az emberek, és hogy mennyivel több esélyük lenne így a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot. Minden beoltott 10-12 nap múlva már nemcsak saját magát, hanem a környezetét is védi. Ezt főleg az egydózisú, Janssen vakcinával lehet nagyon gyorsan elérni” – érvelt az oltás mellett a hatvani kórház sürgősségi orvosa.

(Kiemelt kép: Budapest, 2017. november 27. Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában 2017. november 27-én. Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs)