Teljesen mást mond a szűrésről a WHO magyarországi irodavezetője, mint a világszervezet főigazgatója

2020. március 20., 16:33

Szerző:

Jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni – írja Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetőjének péntek reggeli nyilatkozata alapján az MTI. 

Lazeri szerint tesztelni csak azoknál érdemes, akik tüneteket mutatnak, vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel, ez azonban teljesen az ellenkezője annak, amit a szervezet főigazgatója hangsúlyoz.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz mára ikonikussá vált üzenete az országoknak ugyanis az, hogy „teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek, amennyit csak tudnak”, hiszen Dél-Korea is így lassította le a vírus terjedését. 

Lazeri szerint az új számok azt mutatják – Magyarországon 3007 mintavételnél 85 az igazolt fertőzések száma, világszerte pedig már 244 ezer az utóbbiaké –, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Szerinte pánik helyett nyugalmat kell meríteni ebből.

Vizsgálatra érkező nő testhőmérsékletét mérik Nagykanizsán, a Kanizsai Dorottya Kórház előtt 2020. március 20-án. A koronavírus-járvány miatt az intézmény előtt szűrősátrakat állítottak fel és bevezették az egykapus beléptetést
Fotó: MTI/Varga György

Ez a kijelentés egyébként leginkább Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentésére rímel, szerinte a tesztek pillanatnyi állapotot mutatnak, és már „olvasott olyan országról”, ahol úgy döntöttek, beszüntetik a tesztelést. (Egyébként Szlovéniára utalhatott, ahol lapértesülések szerint drasztikusan csökkentik a tesztek számát, mert a járvány arra a szintre lépett – jelenleg 319 az igazolt fertőzöttek száma –, ahol már nem tudják sikeresen felderíteni a kontaktokat, így csak a súlyos betegeket végzik el a tesztet.)

„Nem a tesztek állítják meg a vírus terjedését” – jelentette ki szerdán is az országos tisztifőorvos,

ebben kétségtelenül igaza van. A WHO egyébként napi kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. Ledia Lazeri mérföldkőnek nevezte, hogy Kínából az elmúlt 24 órában nem jeleztek új megbetegedést, ez ugyanis azt mutatja, hogy ismerni a járvány megfékezésének útját.

Jelenleg a járvány epicentruma Európa, de a vírus terjedésében különbségek vannak az országok között. Lazeri elmondta: arra kell számítani, hogy a számok tovább nőnek majd, azt viszont nem tudni, mekkora ütemben. Szerinte az Európa-szerte látható intézkedések képesek lesznek megfékezni a járványt, és lehetővé teszik, hogy a járvány alacsonyabb esetszámmal érje el a csúcspontját.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.