Völner-Schadl-ügy: várhatóan már ma délután döntést hoz a bíróság

A végrehajtók minap lemondott elnökét és Völner Pált nem idézték a mai tárgyalásra.

2023. május 4., 15:59

Szerző:

Ma zárul az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének, a Völner-Schald-ügynek az első felvonása a Fővárosi Törvényszéken. Az utolsó tárgyalási napját tartják az előkészítő ülésnek.  Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt és Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar lemondott elnökét nem idézték a csütörtöki tárgyalásra,így nem jelentek meg, írja a 24.hu. A huszonkét vádlottat felsorakoztató büntetőügyben ítélet mond a bíróság arról a tíz vádlottról, akik az előkészítő ülés során beismerték bűnösségüket, köztük arról a hat önálló bírósági végrehajtóról, akik bevallották, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének. Nekik csütörtökön kötelező volt megjelenni a bíróság előtt. 

A bíróság a tárgyalás elején meghozta végzését, amivel elfogadta a bűnösségét beismerő tíz vádlott vallomását. Esetükben már ma ítéletet hoz a Fővárosi Törvényszék. Először a vádlottak védői szólalnak fel, majd várhatóan délután ítéletet hirdet a bíróság. A tíz érintett vádlottnak a tárgyalás későbbi szakaszában várhatóan tanúként vissza kell majd térniük a bíróságra. A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés a vád, és az ügyészség indítványa alapján négyen 3 év, ketten 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kaphatnak, továbbá ötmillió forint pénzbüntetést, valamint öt évre eltiltanák őket a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól. A négy nem végrehajtó vádlott szintén felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre számíthat. Fontos körülmény ugyanakkor, hogy a bíróság az ügyészi indítványnál súlyosabb ítéletet nem szabhat ki, kevesebbet viszont igen, mert enyhébb elbírálásra van lehetőség.

Völnerre nyolc, míg Schadlra tíz év börtönt kért az ügyészség beismerés esetére. Völnerre 25, Schadlra 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta az ügyészség és, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A vád szerint Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól egy év alatt. Az ügyben szereplő végrehajtók több mint 2,3 milliárd forintot kerestek összesen.

(Kiemelt képünkön a Fővárosi Törvényszék épületének, több ügyészség székhelyének a részlete a főváros V. kerületében, a Markó utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)