Vitézy szerint éjszaka is járjon a metró

2017. november 16., 12:22

Szerző:

Péntek és szombat este éjjel 2-ig vagy akár egész éjjel járó metrók mellett érvel friss Facebook-posztjában Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum igazgatója (akinek egyébként az üzemszerű éjszakai tömegközlekedést köszönhetjük Budapesten). 

Az elmúlt években Budapesten teljesen meghaladta az élet azt, hogy az utolsó metró 23:35-kor induljon – a belváros nem ürül ki fél tizenkettőkor. Itt az ideje továbblépni. „Péntek-szombat esténként az üzemidő meghosszabbítása egy-két órával vagy akár a hétvégi éjszakákon a folyamatos, 24 órás metróüzem bevezetése szerintem időszerű lenne. Először az M1, M2, M4 vonalakon, aztán, ha kész a felújítás, az M3-ason is” – írja.

Legutóbb épp London mutatta ki, hogy az éjszakai gazdaság észszerű fejlesztése jócskán hozhat a város konyhájára. És nem, nem kocsmákra kell itt gondolni, hanem a későbbre nyúló éttermi, színházi, koncertéletre, a turizmusra és persze sok-sok másra is – a jól működő, mindenki számára elérhető éjszakai élet munkahelyeket is teremt. London ebből a megfontolásból vezette be péntek-szombat éjjel a 24 órás metróüzemet számos vonalon NightTube néven, de messze nem elsőként tette ezt Európában – számos kutatás kimutatta, a városok gazdaságának is megéri ez a lépés. 

Rengeteg részletkérdés feltehető, például hogy ezeken a péntek-szombat éjszakákon a metrókhoz milyen egyéb járatok kapcsolódnak, illetve hogy megmaradna-e felettük bármilyen éjszakai járat – ezekre lehet válaszokat találni, anno dolgoztunk is ilyesmin a BKK-ban, bár a hármas metró polémiája miatt végül nem tudott napirendre kerülni. Egy érdemi BKK-s társadalmi egyeztetésre bizonyosan érett a téma, és ezeket a részleteket tisztázni is lehetne így, az utasok bevonásával – összegez Vitézy Dávid.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.