Vitézy Dávid fontos újítást jelentett be a Volánbusznál

A teljes menetrendadatbázis elérhető immár online formában is, ezzel nagy adósságot törleszt a Volán az alkalmazáskészítők felé.

2022. július 9., 21:27

Szerző:

A Volánbusz is elérhetővé tette menetrendi adatbázisát a fejlesztők számára - jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton közösségi oldalán.

Vitézy Dávid közölte: a Volánbusz az elmúlt években nemzetközi sztenderddé vált GTFS-formátumban tette közzé menetrendi adatbázisát. Megjegyezte: az adatbázis naponta frissül, szabadon felhasználható és díjmentesen elérhető a cég oldalán.

Vitézy Dávid azt írta, a GTFS-információk (General Transit Feed Specification) nyilvánossá tétele lehetővé teszi, hogy bárki meg tudja jeleníteni a Volánbusz menetrendi adatait saját utazástervező szoftverében.

„Így új lehetőségek nyílnak az autóbuszos közlekedési információkat használó alkalmazások fejlesztésére” - jegyezte meg. Az államtitkár hozzátette: „a GTFS formátum olyan adatbázis-szerkezetet definiál, amellyel tetszőleges tömegközlekedési hálózat adatai kezelhetők”.

Emlékeztetett: egy évtizeddel ezelőtt az általa akkor vezetett Budapesti Közlekedési Központ elsőként tette az utazástervezők számára nyílttá és elérhetővé a GTFS-adatokat, és azóta már a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV is megnyitotta hasonló adatbázisát.

(Kiemelt kép forrása: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

Úgy tűnik, megelégelték a Csepel drukkerei a csapatuk körüli hercehurcát, ezért amíg nem rendeződik a helyzet, szervezett formában nem vesznek részt a férfi futballcsapat mérkőzésein, így szervezett szurkolás sem lesz.