Vitézy Dávid nagy bejelentésre készül

Vitézy Dávid közösségi oldalán tett közzé egy sejtelmes posztot, amely alapján valamilyen bejelentésre készül. 

2024. március 19., 08:35

Szerző:

Mivel hónapok óta lebegtetik, hogy Vitézy Dávid bizonyos körülmények mellett elindul a budapesti főpolgármesteri posztért, illetve azt is elárulta, hogy ha így lesz, megvárja azt, amíg a Fidesz is bejelenti a saját jelöltjét – és a fővárosi Fidesz már meg nevezte Szentkirályi Alexandra kormányszóvívőt, volt alpolgármestert –, így sokan arra várnak, hogy az indulását jelenti be. Vagy épp az ellenkezőjét. 

Vitézy már azelőtt 16 százalékon állt, hogy bejelentette volna indulását

Mint arról korábban beszámoltunk: Vitézy Dávid nevét először az LMP dobta be, de a volt BKK-vezér sokáig nem erősítette meg az esetleges indulásáról szóló híreket, igaz, nem is cáfolta azokat. Egy, az LMP által megrendelt belső mérés januárban arra jutott, hogy Karácsony Gergelyre a budapestiek 38 százaléka szavazna, Vitézy Dávidra 16, míg a Sára Botondra 18 százalék szavazna A felmérés szcenáriója tehát azzal számol, hogy az LMP elindítja Vitézyt, a Fidesz pedig a fideszes fővárosi főispán Sára Botondot küldi pályára. 

Vitézy az LMP jelöltje?

Úgy tűnik Vitézy Dávid – bár korábban az LMP jelöltjeként szellőztették meg a nevét nem az LMP színeiben indul. Már egy korábbi, az ATV riporterének adott azt válaszából sejteni lehetett, az LMP csak egy szervezet, amely támogathatja jelöltségét:  

megkereste számos civil szakmai szervezet is és arra „unszolják”, hogy vállalja el a jelöltséget és induljon el a 2024-es főpolgármester-választáson.

Frissítés: Vitézy elindul

Döntöttem: indulok a főpolgármester-választáson – jelentette be Vitézy Dávid kedd reggel Facebook-oldalán.  A vitezydavid.hu oldalon olvasható interjúban úgy fogalmaz az indulása okait firtató kérdésre, hogy Budapest a pártpolitikai csatározások kárvallottja lett:

„Csalódott vagyok. Az elmúlt éveket elpazarolta Budapest: nemcsak Bécs, de Varsó és Prága is elhúz mellettünk.

Ma Budapest pártpolitikai csatatérré vált, a kormány és a főváros vezetői kizárólag egymásra mutogatnak, minden ügyet – ahelyett, hogy megoldanák – a másik hibáztatására használnak fel. Ennek véget kell vetni, valódi városfejlesztésre van szükség. 

Szakemberként ebben tudok hasznára lenni fővárosunknak. Nem akarok miniszterelnök-jelölt lenni, nem indulok az európai parlamenti választáson, számomra Budapest nem ugródeszka vagy a pártpolitikai harc eszköze, hanem az otthonom. Sokkal több van ebben a városban, ez késztet arra, hogy elinduljak ezen a választáson.” 

(Kiemelt képünk: Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik című tárlatának megnyitóján az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 2021. július 15-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)