Viszlát Köztársaság tér! Felszerelték az új utcanév-táblákat

Felszerelte az első II. János Pál pápa tér táblát a volt Köztársaság téren Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester pénteken. Kocsis azt reméli, a követező lépés az lesz, hogy "a tér valóban egy pápáról elnevezett térhez méltó külsőt is kap".

2011. július 1., 14:39

A városrész vezetője arról beszélt: a mai nap nemcsak olyan szempontból szimbolikus, hogy felkerül az új tábla, hanem azt reméli, a követező lépés az lesz, hogy "a tér valóban egy pápáról elnevezett térhez méltó külsőt is kap". Hozzátette: ehhez a főpolgármester elvi támogatását is megkapta. Kocsis Máté - mielőtt felfúrta az új táblát, és áthúzta a korábbi elnevezést - úgy fogalmazott: "szép nap a mai, módom lesz megfúrni az egykori (MSZP) pártszékházat, és feltenni rá egy új táblát".

A polgármester úgy véli: az új elnevezés semmiféle társadalmi és politikai vitát nem válthat ki. Jelezte, hogy kezdetektől támogatta az átnevezést, mert II. János Pál pápa személye "mindenki számára elfogadott, elismert és vitán felül álló". Az MTI érdeklődésére azt is kifejtette: a tér megújítására már vannak elképzelések, ugyanakkor számára fontosabb, hogy "belátható időn belül a tér váljon méltóvá ahhoz a személyhez, akiről nevét kapta". Megjegyezte, hogy a nehéz kerületi és fővárosi pénzügyi helyzet ellenére ezt ő és a főpolgármester is kiemelt kérdésnek tartja.

Kocsis Máté ismertette: fontosnak tartja a park rendbetételét, hogy mindenki számára "élvezhető, elérhető, családbarát legyen", emellett pedig a 4-es metró felszíni megállójának a rendezése is várat magára. A polgármester hosszú távú tervei között említette egy II. János Pál pápát ábrázoló szobor felállítását, ennek tervezése, finanszírozási hátterének vizsgálata folyamatban van.

A kerület vezetője hozzátette: kevesen tudják, hogy tér szinte Budapest mértani középpontja. Mint mondta, minden magyar régi adósságát törleszti, hogy pápa iránti tiszteletet azzal fejezi ki, hogy ország fővárosának jó adottságú közterületén emléket állít neki, és "hálánk jeléül közöljük a nagyvilággal: számunkra meghatározó és szimbolikus személy volt". A Fővárosi Közgyűlés április 27-én döntött egyes közterületek átnevezéséről, ekkor szavazták meg azt is, hogy a korábbi Köztársaság tér II. János Pál pápa nevét vegye fel.