Visszatérnek a felhők

A várható időjárás kedd éjfélig.

2023. április 10., 17:23

Szerző:

A markáns légköri frontok elkerülik a kontinens belső tájait, amely fölött egy többközéppontú magasnyomás helyezkedik el. Az Atlanti-óceánon azonban egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, melynek hosszan elnyúló hidegfrontja már elérte a kontinens nyugati partvidékét, de sok csapadékot nem hozott. Ennek ellenére változatos Európa időjárása, ugyanis Délkelet-Európa felett egy magassági hideg légörvény helyezkedik el, emiatt arrafelé is több a felhő és több helyen fordul elő eső, zápor, sőt zivatar is. Ezzel együtt a hőmérséklet is jóval elmarad a szokásostól, sok helyen alig haladja meg a 10 fokot a csúcshőmérséklet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése.

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig még a fokozatosan leépülő magassági hidegörvény, majd kedden már a hosszan elnyúló hidegfront alakítja.

Az Alföldön általában felhős idő valószínű míg másutt gomolyfelhős, napos idő várható az esti órákig. Késő estig keleten az eső, zápor, mellett néhol zivatar is előfordulhat. Éjszakára csökken a felhőzet, főként a Dunántúlon átmenetileg az ég is kiderülhet. Elsősorban északkeleten köd is képződhet. 

Kedden főként az ország keleti kétharmadán erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett még több órára kisüt a nap, viszont nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és délutántól szórványosan fordulhat elő kisebb eső, zápor.

Hétfőn az északi, északkeleti szél időnként megélénkülhet, míg kedden az északnyugati, nyugati irányba forduló szelet kísérhetik délutántól helyenként erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között valószínű, de több helyen előfordulhat talajmenti fagy, a fagyzugos helyeken gyenge légköri fagy is. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 19 fok között várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton/168)

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.