Ilyen időnk lesz ma, nem mindenki fog neki örülni

Erős szél lesz, de sütni fog a nap. 

2022. február 17., 09:33

Szerző:

A csütörtök első felében egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, felhőátvonulások várhatók általában többórás napsütéssel, a késő délutáni, esti óráktól egyre kevesebb felhővel. A csapadékzóna a déli órákban kelet felé elhagyja hazánkat, mögötte főként hazánk északkeleti felén több helyen várható záporos csapadék, sőt egy-egy zivatar is kialakulhat – írja a met.hu

Az esti órákban csökken a csapadékhajlam. A déli, délnyugati légmozgást erős, az északkeleti megyékben időnként viharos lökések kísérhetik, majd délután a nyugatira, északnyugatira forduló szél az északi megyékben többfelé viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12 és 18 fok között alakul, északkeleten néhol hűvösebb, a Fertő és az Alpokalja térségében melegebb is lehet. Késő estére többnyire 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.02.17. csütörtök éjfélig a viharos szél miatt. 

Reggel, délelőtt fokozatosan erőre kap a délnyugati irányú szél, amelyet leginkább az északkeleti megyékben (Hajdúság, Nyírség) viharos (65-80 km/h) széllökések is kísérhetnek. Délután északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek mentén a szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik (ennek a délnyugati tájakon kisebb a valószínűsége). A legerősebb széllökések 65-90 km/h között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében – főként északnyugaton, északon – akár a 90 km/h-t is meghaladhatják. A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, viharos széllökések még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő – írja a met.hu

(Kiemelt képünk: Fotó: 168.hu | Dimény András)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.