Viharos szélre figyelmeztetnek, havazás is lehet

Az erős széllel érkező hidegfront előbb esőt, aztán havas esőt és végül havazást is hozhat.

2022. január 4., 12:03

Szerző:

Kedden napközben nagy területen megerősödik a délnyugati szél, de a Dunántúl középső és délnyugati részein helyenként viharos lökések – jellemzően 60-70 km/h  is lehetnek – írja a met.hu figyelmeztető előrejelzése. Kiemelten a magasabban fekvő részeken (elsősorban a Dunántúli-középhegység területe) ennél erősebb (>70 km/h) lökések is előfordulhatnak. Az esti órákban a Tiszántúl északi felén is lehetnek viharos közeli lökések (60-65 km/h). Éjszaka valamelyest veszít erejéből a légmozgás, de továbbra is nagy területen lehet számítani élénk, erős lökésekre.

Szerdán napközben egy markáns hidegfront vonul át az országon, melynek hatására az északnyugati, északi irányba forduló szelet kísérhetik ugyancsak erős, a Dunántúl nyugati felén akár viharos (60-70 km/h) lökések a késő esti órákig. Az érkező hidegfront hatására többfelé kell esőre, záporesőre számítani, mely az esti óráktól előbb a Dunántúl magasabban fekvő területein (Bakony, Kőszegi-hegység, később Mecsek), majd a késő esti óráktól akár már a délnyugati országrészben síkvidéken is havas esőbe, majd tapadó havazásba válthat. A délnyugati országrészben szerdán délután minimális eséllyel az ég is megdörrenhet.

Csütörtök reggelig a hidegfront visszahullámzásának következtében a délnyugati országrészben vékony olvadozó hólepel (lepel - 2-3 cm), a Mecsek magasabb csúcsain ennél valamivel nagyobb hóréteg kialakulhat.

(Kiemelt képünk illusztráció. A szélviharban letört, egy autó szélvédőjébe fúródott faágak Budapesten a Kisfaludy utcában 2021. február 11-én. A viharos szél, illetve hófúvás miatt sokfelé továbbra is első- és másodfokú riasztás van érvényben az országban. MTI/Mihádák Zoltán)