Vihar – főleg a középső országrészben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak

Leginkább a középső országrészben kellett a vihar miatt beavatkozniuk a tűzoltóknak a péntek esti órákban, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton.

2022. augusztus 20., 09:43

Szerző:

 Azt írták, több helyen villámcsapás miatt keletkezett tűz oltásán dolgoztak. Villám csapott egy tizenöt méter magas fába a Tolna megyei Nagyszokolyon, a Táncsics Mihály utcában, ahol a lehulló lombkorona begyújtotta a fa alatti aljnövényzetet is.
 

Szintén villám csapott egy kétszintes családi ház tetejébe Várpalotán, a Muskátli utcában, illetve a villámcsapás miatt gyulladt ki egy kétszintes, kétszáz négyzetméteres lakóház tetőszerkezete Budakalászon, a Jókai Mór utcában is tették hozzá.  Bács-Kiskun megyében, Kelebia és Tompa között, illetve Öregcsertő és Csoma között is több helyen fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat. A Fejér megyei Adonyban, a 6-os főútra kidőlt fa akadályozta a forgalmat. Székesfehérvár és Dinnyés között a vasúti sínre dőlt fa.

 Pest megyében Szigetcsép és Tököl között, a kanyarban szakadt egy nagyobb fa több ága az úttestre - sorolták a közleményben. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.  Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék a 112-es segélyhívón – áll a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mihadák Zoltán/MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.