Veszteséges az Index

A cég saját tőkéje közel 101 milliós mínuszba fordult. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak nincs annyi tőkéje, mint amennyi törvényileg elvárt lenne. 

2021. június 2., 19:53

Szerző:

Az előző évi 1,24 milliárdról 1,16 milliárd forintra, 7 százalékkal csökkent az Index.hu Zrt. nettó árbevétele a 2020-as pénzügyi év során, és bár további 133 millió forint egyéb bevételre is szert tett, de ez utóbbi 42 százalékkal elmaradt az előző évi egyébnek címkézett bevételektől. (Bár a kiegészítő mellékletből nem derül ki, de az egyéb bevétel minden bizonnyal az olvasói támogatásokból adódhatott, mely az Index tavalyi szétesése és tulajdonosváltása után az olvasók bizalomvesztése miatt megcsappant.) Az összbevétel a kisebb árbevétel és a kisebb egyéb bevételek miatt így több mint 12 százalékkal csökkent egy év alatt – írja a Média1.

A részvénytársaság adózott eredménye egyáltalán nem fest pozitív képet, a vállalat veszteséges lett: nem is kevés mínuszt, 277 millió forintos veszteséget hoztak össze. Pedig 2019-ben még viszonylag jól ment a szekér a pénzügyi adatok alapján: akkor a vállalat 61,5 millió forint nyereséget termelt az akkori tulajdonos, a Magyar Fejlődésért Alapítvány számára. (Az MFA akkoriban az összeget az Indamedia felé hiteltörlesztésre használta.)
 
A 2020-as veszteség mellett szembeötlő, hogy a cég saját tőkéje komoly mínuszba fordult. Ez azt jelenti, hogy a cég tőkéje nem éri el a törvényileg elvárt szintet. 101 milliós mínuszt mutat a pénzügyi beszámoló a saját tőke mezőben.

Az Index.hu Zrt. tavaly év végén került az Indamedia tulajdonába, melynek fele részben Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke, fele részben pedig Ziegler Gábor a tulajdonosa, azt megelőzően pedig a Magyar Fejlődésért Alapítvány volt a tulajdonos, melyet az Indamedia hitelezett. Vaszily az Index mellett tulajdonos a tavalyi alapítású, a csonka évben ugyancsak komoly veszteséggel működő, Mészáros Lőrinc pénzén létrehozott Pesti TV-ben is. Tavaly nyáron az Index teljes szerkesztősége felmondott, miután az akkori főszerkesztőt, Dull Szabolcsot menesztették. Ezt követően új stábot toboroztak.

(Kiemelt képünk: 168 archív)