Pert vesztett az állam: veszélyhelyzet alatt sem lehet csak úgy bármit elzabrálni

Schiffer András jelentette be, hogy pert nyert egy általa képviselt magánszemély a veszélyhelyzet alatt ingatlanjaira bejegyzett, állami elővásárlási joggal kapcsolatban Szabadbattyánban és Kőszárhegyen.

2022. július 8., 12:07

Szerző:

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön öt földhivatali határozat megsemmisítését rendelte el olyan telkekre, ahol az állam elővásárlási jogot jegyzett be a veszélyhelyzet alatti, rendkívüli jogrendben. Schiffer András volt parlamenti képviselő és ügyvéd arról számolt be, ügyfele, mint magánszemély két szabadbattyáni és egy kőszárhegyi ingatlanjára is ilyet jegyzett be az állam 2020 folyamán.

Egy 2020-as rendelet alapján ugyanis bizonyos ásványkincsek lelőhelyeinél a magyar államot ilyen elővásárlási jog illeti meg. Schiffer azonban a döntésről szóló Facebook-bejegyzésében közölte, a kérdéses ingatlanokon ritka mészkő lelőhelye volt. Akkor a bányahatóság a rendelet publikálását követően szinte azonnal kérte a Földhivatalnál az elővásárlási jog bejegyzését.

Érvelése szerint azonban a június 2-án bejegyzett joggal kapcsolatban a hatóságok a legkisebb vizsgálatot sem végezték el a körülményekkel kapcsolatban, két ilyen ingatlanon például a bányatelek-jellege sincsen feltüntetve. A bányahatóság ráaádsul a jogbejegyzésről ügyfelét sem értesítette.

A Veszprémi Törvényszék most megállapította: törvénytelen volt a földhivatal eljárása, amikor a bányahatóság végrehajtható határozata hiányában, egyszerűsített határozattal jegyezte be az Állam javára az elővásárlási jogot.

Miután a Törvényszék most a 2020 júniusi földhivatali határozatokat megsemmisítette, Schiffer azt is közölte, véleménye szerint nem csupán ez a rendelet, de a veszélyhelyzeti jogrend is súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

(Kiemelt kép: Szabadbattyán - Kőszárhegy a Google Maps látképén)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.