Vészjelzést adott le a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a benzinárstop eltörlése miatt

A szombati bejelentés lehetetlen helyzetbe sodorta őket – írták közleményükben.

2022. augusztus 1., 21:00

Szerző:

„Most még nem jutunk szóhoz. Azt is mondhatnánk, hogy felkészülünk, megtankolunk, de fél óra nem volt elég. A rendelet kiadása közben amúgy lábsérültet mentettünk, így nem értünk rá. Eddig is pengeélen táncoltunk a működési költségek tekintetében, ez a problémánk a mai nappal megszűnt. Leestünk, zuhanunk és közben segítségért kiálltunk még a földet érés előtt” – így írták le Facebook-bejegyzésükben a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai, milyen hatással van rájuk a kormány szombati bejelentése, amely szerint már csupán magánautóknak, taxisoknak és mezőgazdasági gépeknek hozzáférhető a benzinárstop.

A Magyar Hangnak a szolgálat vezetője, Balázs László elmondta, pár adományon túl egyszerűen pályázatokból finanszírozzák a működésüket, ezért nem tudják megfizetni a megemelt, piaci üzemanyagárat mentőautóikhoz.

„Turistamentésekben, eltűnt személyek kutyás, drónos vagy egyéb eszközökkel történő felkutatásában, kötéltechnikai mentésekben veszünk részt és a dunai vízirendészet munkáját is segítjük” – mondták még el, hozzátéve, idén az állam és a V-Híd Zrt. csupán hat hónapra elegendő múködési költséget küldött nekik, ami viszont már elfogyott.

(Kiemelt kép: Illusztráció., Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.