Fáj a lombikprogram a püspöki konferencia elnökének

Veres szerint az orvostanhallgatókat sem kellene arra kötelezni, hogy abortuszban vegyenek részt.

2020. október 17., 13:02

Szerző:

Ki kellene iktatni a gyakorlatból a lombikprogramot – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

„Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben. Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak” – mondta Veres, aki szerint a lombikprogram megfogant életek elpusztítása. 

Veres szerint sokkal több figyelmet kellene fordítani az állami törvényekben is az életvédelemmel összefüggő, lelkiismereti kérdésekre. Itt azt említette, hogy például ne kötelezzék az orvostanhallgatókat abortuszon való részvételre, ha keresztény hitük miatt nem szeretnének ebben részt venni. – A jelenlegi helyzetet nem lehet másnak tekinteni, mint a lelkiismereten tett erőszaknak.

De mondhatnám azt is, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a házasságon kívül fogant életekre, akiknek a születését nem kívánják. Ma nagy számban születnek gyermekek családon kívül is, nem szabad, hogy az abortusz azért legyen reális alternatíva, mert ezek az anyák nem kapnak helyzetüknek megfelelő segítséget – mondta. Hozzátette, hogy sok gyermektelen házaspár szívesen örökbe fogadná ezeket a gyermekeket, jó lenne ennek a gyakorlatát is megkönnyíteni.