Verebek, drótok és revans – válaszúton az MSZP

Az országgyűlési választások eredménye önmagában pusztító erejűen hatott a komoly pozíciókat vesztő MSZP-re. A párt nem halogathatja a megújulást a túlélése érdekében, azonban a közelgő tisztújítás során könnyen okozhat önmagának súlyos, akár végzetes sebeket.

2022. június 3., 09:04

Szerző:

Apátia, és a jövő miatti aggodalomtól súlyos légkör – így jellemezhető a Magyar Szocialista Párt állapota az országgyűlési választásokat követően. Az egykori kormánypárt mára a közvélemény-kutatások szerint a parlamenti küszöb megugrásával is gondba kerülhetne, amit a 2022-es ellenzéki összefogás – furcsa, de jótékonyan – fedett el. A párt előtt kihívások sora áll.

Belső frakciózás 

A választási vereség értékelése mellett mérlegelni kell, milyen felelősség terheli a még regnáló két társelnököt, Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest – róluk az őszi kongresszus mondhat ítéletet, igaz Tóth már jelezte, nem kíván indulni a tisztségért. „Berciék vitték be a legnagyobb ellenzéki aktivista hálózatot az összefogásba, de a hátunkon a DK és a Momentum hízott” – mondta neheztelően egy forrásunk, ami jellemzi a tagság általános vélekedését. 

A férfi társelnöki pozícióra eddig Ujhelyi István EP-képviselő jelentkezett be, aki a mozgalmi politizálást jelölte meg az építkezés irányként a 168 Órának korábban adott interjújában. Ujhelyi, és egy esetleges másik társelnök érkezése azonban nem feltétlen jelenti, hogy átfogó személyi változás indulhat meg a párton belül. 

Ujhelyi reformjavaslataira azok a körök rezonáltak, akik eddig a Tóth-Kunhalmi elnökséget támogatták, de ez kevés lehet – mondta lapunknak egy párttag az ep-képviselő esélyeiről. Ujhelyi bár magát önálló entitásnak nevezte, de forrásaink szerint a párton belül egyértelműen a még regnáló társelnökök frakcióját erősíti. „Nem véletlen, hogy Szanyi Tibor helyett őt támogatta az elnökség a legutóbbi EP-választáson, és került befutó helyre” – mondta egyikük. Egy másik, a párt belügyeit ismerő forrásunk szerint „Ujhelyi verébként ugyanazon a dróton ül, mint Tóth, Kunhalmi és Molnár (az MSZP pártigazgatója – a szerk.)”. Amennyiben őt, valamint egy, a belső frakcióhoz tartozó másik női társelnököt választana meg a kongresszus, azzal forrásaink szerint sikeresen mentenék át a politikai befolyásukat.

Unyatyinszky György cikke teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap 2022. június 2-i számában olvasható.

Az önkormányzat döntése nyomán júliustól a jelenleginél szigorúbb feltételekkel lehet csak parkolni Pécs közterületein: több eddigi kedvezmény megszűnik, a fizető övezet mérete növekszik, bizonyos zöld rendszámos autók ingyenes várakozási lehetőségét eltörlik és a „városmagban” történő behajtás szabályai is változnak.