Véget ér a hitelmoratórium

A kormány nem hosszabbítja meg a hiteltörlesztési moratórium év végével lejáró hatályát – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

2022. december 13., 13:59

Szerző:

A döntést azzal indokolta, hogy a moratóriumban lévők száma jelentősen lecsökkent: az egyre nagyobb számban kilépő ügyfelek miatt augusztusra már csak a vállalati hitelek mindössze 1 százaléka, a lakossági hiteleknek pedig csak 3 százaléka vett részt a programban – írja a 444.

Élt három évet

A kormány szerint a 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érintő kamatstop megfelelő védelmet nyújt.

Jogszabályban garantálják, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet januártól ne emelkedhessen a moratóriumban felhalmozódó kamatok és díjak miatt. A tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával lehetséges.

A hiteltörlesztési moratóriumot még 2020 márciusában, a járvány elején vezették be, majd többször meghosszabbították. Tavaly novembertől már csak kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok (nyugdíjasok, gyermeket váró és nevelő adósok, közfoglalkoztatottak, illetve azok, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük), valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások (árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest) vehették igénybe.

(Kiemelt képünk: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón. MTI/Bruzák Noémi)

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.