Niedermüller: ne azért jöjjenek a külföldi fiatalok Budapestre, mert itt olcsóbb inni

2020. február 21., 12:24

Szerző:

Az erzsébetvárosi lakók már 2017-ben tüntettek a bulinegyeddel együtt járó zaj és kosz ellen. Niedermüller Péter októberben, polgármesterré választása után megerősítette a hvg.hu-nak: betartja a bulinegyeddel kapcsolatos választási ígéreteit, amihez jó kiindulópont az éjféli záróra, ez alól azok a vendéglátóhelyek felmentésben részesülhetnek, akik a zaj és a kosz ellen is fellépnek. A polgármester szerint a megfelelő rendőrlétszám is adott a rendteremtéshez, csak a szigor erősítése szükséges.

EP-vita a magyar jogállamiságról Niedermüller Péter
Fotó: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel

Niedermüller kifejtette: „nem a bulinegyed megszüntetése a célunk, hanem az, hogy egy európai értelemben vett kulturális negyeddé váljon, kisebb kávézókkal, galériákkal, éttermekkel, alternatív lehetőségekkel.

Ne az legyen a lényeg, hogy külföldi fiatalok azért jönnek Budapestre, mert itt sokkal olcsóbban lehet inni, mint otthon. Más nyugat-európai fővárosok mintájára a kulturális turizmust akarjuk előtérbe helyezni.”

Jövő hétre elkészül a szórakozóhelyek nyitvatartását érintő új szabályozás - ígéri Ujvári-Kövér Mónika, a kritériumrendszert kidolgozó munkacsoport tagja a Népszavának

Csendért tüntető erzsébetvárosiak
Fotó: Kökényesi Gábor

Szikszai Sándor, az Élhető Erzsébetváros Egyesület és szintén a bulinegyeddel foglalkozó munkacsoport tagja beszámolt arról, hogy

az ittas vendégek „moderálására” készülnek, valamint a kisebb kocsmákba is szeretnének biztonsági őröket. A nagyobb tömegek befogadására alkalmas szórakozóhelyekre vendégszámot mérő berendezéseket terveznek,

ez azt jelenti, hogy egy bizonyos létszám elérését követően már nem engedhetnek be további vendégeket, a zajterhelés ellen pedig „csúcslimitet” tennének kötelezővé, „a környezetvédelmi hatóság lakóövezetekre vonatkozó határértékeit alapul véve.”

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.