Ismét a dolgozók kerülnek szinte megoldhatatlan, lehetetlen helyzetbe - Fizetésükért tüntettek a ruhagyár dolgozói

A vásárosnaményi ruhagyár dolgozói hónapok óta nem kapnak fizetést. Jelenleg a cég brit tulajdonosa részéről semmilyen szándék nem látszik a helyzet rendezésére.

2020. július 13., 16:33

Szerző: Bíró Veronika

Hétfő délelőtt tüntetést tartottak a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyár Zrt. dolgozói körülbelül 500 fő részvételével, miután az üzem 530 munkavállalója hónapok óta nem kap fizetést. Március 23-án állt le a munka a gyárban, a dolgozók azóta fizetés nélkül vannak. Sorsuk teljes mértékben rendezetlen, csapda helyzetbe kerültek.

A cég brit tulajdonosa tudomásuk szerint arra számított, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar állam is biztosítja a más európai országokban adott 80 százalékos bértámogatást. A munkavállalók korábban azt nyilatkozták a Szon megyei lapnak, hogy a cég nem teljesíti kollektív szerződésben meghatározott bérfizetési kötelezettségét – a szakszervezet pedig korábbi ígéretéhez híven perre megy az elmaradt bérekért.

A rendezvényen jelen volt Szabados József, az MSZP volt országgyűlési képviselője, választókerületi elnöke, Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető helyettese, országgyűlési képviselője, az MSZP Nőtagozatának elnöke, Filep Sándor, a város fideszes polgármestere, és Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozat elnöke. A demonstráción a MASZSZ számos tagszervezete is képviseltette magát.

Gurmai Zita a 168 Órának elmondta, hogy a két nőtagozat azért vállalt szolidaritást a dolgozókkal, mert sok a női munkavállaló közöttük. Az 530 dolgozó több mint kétharmada a településen él.

A politikus megdöbbentőnek és embertelennek nevezte a történteket.

– Azt hittük, hogy a dolgozók kizsákmányolása elképzelhetetlen egy európai uniós országban. A kormány eközben tétlenül nézi, hogy dolgozókat tesznek tönkre. A Fidesz mindig azt mondja, hogy a magyar embereket védi. Bízunk abban, hogy ebben az esetben lépni fog. Ahelyett, hogy láthatatlan, kitalált ellenségekkel hadakozik, inkább védje meg a magyar embereket, amikor tényleg baj van

– jelentette ki.

A munkavállalók nemcsak fizetést nem kapnak hónapok óta. Mivel jogviszonyukat a cég nem szüntette meg, így a munkavállalókat megillető felmondásra és a végkielégítésre sem számíthatnak. Ahhoz, hogy az álláskeresési támogatást megkapják, a munkaviszonyukat meg kell szüntetni. Így viszont a több évtizedes munkaviszony után járó végkielégítésüket is elveszítik.

– Úgy tűnik, hogy az üzem brit tulajdonosa elengedte az itt dolgozók kezét, és inkább be akarják zárni a gyárat. Ezzel viszont ismét a dolgozók kerülnek szinte megoldhatatlan, lehetetlen helyzetbe

– jegyezte meg.

Gurmai Zita emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor tavasszal azt ígérte, hogy aki a járvány miatt elveszíti munkáját, a három hónapos álláskeresési támogatás lejárta után állásajánlatot kap munkáltatótól vagy az államtól.

A képviselő közölte, hogy a Fidesz-kormány gyengeségét és tehetetlenségét jelzi, hogy egy külföldi tulajdonos ezt megteheti a magyar dolgozókkal. Emellett azt is mutatja, hogy nincs kiépített védelmi rendszer az ilyen törvénytelenségek ellen.

Gurmai Zita leszögezte, hogy a település kormánypárti polgármestere nagyon emberien, támogatóan állt a kérdéshez, megoldást keresve.

A képviselő kedden a parlamentben napirend előtt felszólal az ügyben.

Hercegh Mária lapunknak azt nyilatkozta, amennyiben a kormány nem avatkozik be tevőlegesen is a helyzetbe, akkor több száz ember nagyon nehéz helyzetbe kerül. A brit tulajdonos élhetett volna az állami bértámogatással, ám mivel az kevesebb volt az általa vártnál, ezért nem vette igénybe. A dolgozók jelenleg információt sem kapnak arról, hogy mire számíthatnak. Mivel munkaviszonyukat nem szüntette meg a cég, így nem csak fizetést nem kapnak, de munkanélküli ellátásra sem jogosultak. 

A munkavállalók félnek, hogy lesz-e munkájuk, mivel jelenleg nehéz a térségben új állást találni.

– Ráadásul ha munkájuk nem lesz, és segélyt sem kaphatnak, még az egészségügyi ellátástól is eleshetnek, és bandukolhatnak a kilátástalanságba

– mondta a Nőtagozat elnöke.

Hercegh Mária tájékoztatása szerint a szándékot sem tapasztalják a tulajdonos részéről a helyzet megoldására. Elmondta, hogy a dolgozók tehetetlenek, és nem hiszik el, hogy mindez velük történik. Vannak, akik évtizedek óta, 27 és 35 éve ott dolgoznak, és vannak, akik a tanuló éveiket is a gyárban töltötték. Februárban még az üzemfejlesztésről volt szó, most pedig várnak helyzetük rendezésére.

Filep Sándor polgármester a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy a helyzetért egyértelműen a tulajdonost terheli a felelősség. A gyár idén még egy nagyberuházás előtt állt, amellyel 1300 főre bővítették volna. Ezt a magyar állam 45 százalékos támogatással finanszírozta volna, a többmilliárdos keret rendelkezésre állt, de a tulajdonos végül ezzel a lehetőséggel sem élt.

Úgy véli, a városnak nem a tulajdonossal kell foglalkoznia, hanem annak a 370 embernek a sorsát kell megoldania, aki még nem tudott elhelyezkedni. Elmondása szerint már sokan el tudtak helyezkedni máshol.

– Hisszük, hogy van út előre. Az emberek sorsát kell szem előtt tartani, hogy minél hamarabb lássák maguk előtt a jövőjüket

– jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem tud beavatkozni egy cégcsoport életébe. Amit viszont tehetnek, hogy új lehetőségek után kutassanak, ezért képzéseket, átképzéseket terveznek. Emellett keresik az új befektetőket, főleg arra az esetre, ha a brit tulajdonos bezárja az üzemet.

Hozzátette, hogy sokan járnak be a környező településekről Vásárosnaményba, vásárolnak a helyi üzletekben. Ezért az adott helyzet nem csupán az üzem dolgozóinak életére, hanem a gyáron kívül, a környék életére is hat.