Városliget-projekt: újabb hetvenmilliós tanácsadási megbízás

Egyelőre sok változást nem látni a már eddig is milliárdokba került Városliget-projekt eredményeiben, de máris újabb megbízásról jelent meg kiírás a Közbeszerzési Hatóság weboldalán: a december 14-i határidővel meghirdetett pályázat örökségvédelmi feladatokról szól.

2015. november 11., 21:14

A Városliget Zrt. a 168 Óra kérdésére küldött válaszában vicces módon épp a gigaprojekt ellenzői által hangoztatott érvet is felsorolta, nevezetesen, hogy az örökségvédelmi „munkálatok elvégzése különösen fontos, hiszen egy kétszáz éves közparkról beszélünk a Városliget esetében, melyben számos műemléki épület és a világörökség részeként számon tartott terület található”.

A közbeszerzésen nyertes szakértő – mint megtudtuk – ezek „megvédésére és dokumentálására” kap majd mandátumot , dokumentációkat és tanulmányokat készít, szakértői munkát végez stb. A megbízás elnyerője szükség esetén épületfelméréssel kiegészített építéstörténeti/örökségvédelmi kutatási dokumentációt készít majd, örökségvédelmi feladatokat végez és egyéb kiegészítő tanulmányokat, dokumentációkat készít az olyan „projektelemekkel” kapcsolatban, mint például a Vajdahunyad vára, az Olof Palme ház, a Közlekedési Múzeum, a Városliget mint történeti kert stb.

Az, hogy ki nyeri majd a megbízást, csak decemberben derül ki. Az tény ugyanakkor, hogy az erről majd döntést hozó Városliget Zrt. vezetése kormányellenesnek semmiképp nem mondható: a cég igazgatóságának tagja például az, a Fidesz egyik gazdasági háttéremberének (Strategopolis, Századvég Gazdaságkutató) számító Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, aki Habony Árpáddal együtt volt a vezetője az Adriatiq Islands Group nevű cégnek (melyet nyár óta készül megvenni az állam az Orbán Viktor rokonságához tartozó Vitézy Tamástól).

A Liget Budapest-beruházás projektigazgatója, Rostás Zoltán pedig Habony korábbi cégének, a Museumsystems Kft.-nek volt tulajdonosa.

A Városliget Zrt. sajtóreferense, Zalka Szilvia korábban Rogán Antal kerületében, Belváros-Lipótváros önkormányzatánál töltötte be ugyanezt a pozíciót.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.