Városháza-ügy: megkezdte munkáját a fővárosi vizsgálóbizottság

Fideszesek és ellenzékiek együtt az igazságért.

2021. december 2., 22:00

Szerző:

Megkezdte munkáját a Fővárosi Közgyűlés által a Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság csütörtökön, a testület első körben azt vizsgálja meg, hogyan működik a fővárosi vagyonkezelőnél az ingatlanok értékesítése. A bizottság fideszes elnöke, Kovács Péter XVI. kerületi polgármester szerint több ezer oldalnyi dokumentum által rendelkezésükre a 2019. októberi önkormányzati választások óta történt ingatlanértékesítésről. A Városháza eladása ügyében érintett három nem városházi alkalmazottat hívtak meg a bizottság ülésére, Gansperger Gyula, Bajnai Gordon és Berki Zsolt személyében, azonban egyiküktől sem érkezett érdemi reakció. 

A Városháza mellett a fővárosi önkormányzat ingatlanjainak hasznosításával kapcsolatban Kovács Péter elmondta: a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezérigazgatója, Barcs J. Balázs által küldött táblázatokból „első ránézésre" az látszik, a Nagytétényi út 347-351. számon található ingatlant Gansperger Gyula vette meg. Továbbá az ügyben videókkal jelentkező, Anonymus-álarcot viselő ember által emlegetett 13-as listáról hat ingatlant értkesítettek. A Szilassy út 3. szám alatti ingatlannál a vevő egy osztrák székhelyű cég, amelynek az igazgatója előzetes letartóztatásban van. Az Istenhegyi út 62. szám alatti ingatlant egy kft. nettó 202 millióért vett meg, de most már 540 millió forintért árulja. A Fáy utca 69. szám alatti ingatlant 109 millió forintért vette meg egy olyan kft., amelynek ügyvezetője és tulajdonosa egy 1989-es születésű fiatal hölgy, akinek lakóhelyeként egy kecskeméti tanya van megjelölve, közölte Kovács Péter, hangsúlyozva, hogy ezeket az ingatlanértékesítéseket meg kell vizsgálni.

Kovács Péter a bizottsági ülésen azt mondta, az ügyben a két álláspont közeledett egymáshoz, de azért még messze áll egymástól. Az egyik oldalon a felvételeken beazonosítható személyek által állítanak különböző dolgokat, míg a másik oldalon a városvezetés tagadja ezeket. Ezért a bizottság dolga, hogy kiderítse, ezek közül igaz-e valamelyik állítás, vagy a kettő között van-e az igazság, írja az MTI. 

A bizottság alelnöke, Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás közölte: egyik feladatuk a felvételeken elhangzó állítások valóságának vizsgálata. Másrészt vizsgálni kell a készítés és a nyilvánosságra kerülés körülményeit, különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta, ez csak terelés lenne. Soproni továbbá kezdeményezte, hogy vizsgálják meg, van-e arra utaló körülmény – Gansperger Gyula elmondásán kívül –, hogy Berki Zsolt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel dolgozik együtt, és Berki Zsolt 2015 óta mikor és mely értékesítésre váró ingatlanokat tekintett meg.

Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester szerint a hangfelvételek hitelességét nem tudják igazolni, mindazonáltal kezdeményezte, tekintsék át a 2019-2021 közötti ingatlanértékesítési pályázatokat, hogy azok tartalmaznak-e arra utaló feltételt, hogy személyre szabottan írták ki. „Ha ez nem mutatható ki, az a jutalékrendszerre vonatkozó állítás cáfolata lesz” – mondta.

Kovács Péter az ülés után újságíróknak elmondta, a bizottság az eredetileg kiszabott két hét alatt nem tudja elvégezni munkáját. Láng Zsolt azt mondta, Karácsony Gergelyt és Barcs J. Balázst is meg kívánják hallgatni, nekik kötelességük el is jönni, és bízik abban, hogy Karácsony Gergely megjelenik a bizottság előtt. Egyúttal furcsának, nem szokványosnak nevezte, hogy abban a vizsgálóbizottságban, amely a korrupció vádját próbálja meg tisztázni, azok vannak többségben, akiket megvádolnak.

(Kiemelt kép: Pozsonyi Roland/168.hu)

 

Tegnap 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.