Várhelyi Olivér: Az Európai Uniónak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal

Ezt mondta a Magyar Nemzetnek a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

2021. szeptember 13., 07:08

Szerző:

Az Európai Uniónak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal mind a gazdasági, mind a migrációs együttműködést illetően – jelentette ki Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amely a hétfői számban jelent meg.

Várhelyi a múlt héten Törökországban járt, ahol az újabb bevándorlási hullám megelőzésére tett erőfeszítésekről is tárgyaltak. „Nagy különbség a 2015-ös helyzethez képest, hogy most még időben vagyunk, és talán megelőzhetjük a válságot. Ehhez azonban megfelelő lépéseket kell tennünk, valóban a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt, tanulva a 2015-ös leckéből” – mondta. Úgy véli, a hat évvel ezelőttihez képest új szempont a török határvédelem minél átfogóbb támogatása, valamint az Afganisztán jelentette kihívás Törökországra, így Európára nézve. A mostani válság megmutatta, hogy nincs más út, együtt kell dolgozniuk Ankarával.

A politikus azt is elmondta, hogy nemcsak Ankarával, hanem a Nyugat-Balkánnal is meg kell erősíteniük a munkát. Minden olyan nyugat-balkáni vezetővel tárgyalt a közelmúltban, aki befogadást végez, és felhívta a figyelmüket a biztonsági dimenzió jelentőségére. Az afgán válság szerinte azt is megmutatta, hogy súlyos következményei vannak, ha a geopolitikai választásokban nem kellően erélyesek és következetesek a politikusok. Hangsúlyozta, hogy Európa első számú választása az kell hogy legyen, hogy integrálja a térséget.

Az októberi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta, akkorra már szeretné látni, hogy a meghirdetett gazdasági-fejlesztési tervek mely elemeinek a megvalósítása indulhat el. Az albán és az észak-macedón csatlakozási folyamatot illetően Várhelyi Olivér úgy véli, a fennálló problémák megoldásában egyáltalán nem segít, hogy Bulgáriában rövid időn belül immár a harmadik parlamenti választást rendezik.

Szerbiában szerinte új lendületet kapott a reformfolyamat, ahogy fogalmaz: a kormányzat komoly és nehéz politikai döntéseket hozott meg, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

(Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli csúcstalálkozójára 2018. október 17-én. Balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, jobbról Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője. MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)