Egészen máshogyan emlékszik a Varga Judittal való találkozására az uniós biztos

Egészen más szöveggel osztotta meg Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a találkozóról szóló Facebook-bejegyzését mint az igazságügyminiszter.

2022. november 2., 19:03

Szerző:

„Jó és mély beszélgetés Varga Judittal arról, hogyan lehetne erősíteni a bírói függetlenséget Magyarországon.” A HVG.hu kiszúrta, hogy Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős európai biztos Varga Judit igazságügyi miniszterrel történt megbeszélése után erről írt Twitteren.

A bejegyzés megfogalmazása azért érdekes, mert Varga korábban Facebookon egészen máshogyan mutatta be a találkozójukat. Ő azt írta, „szakmai egyeztetés Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal. A kormány Brüsszelben is azért dolgozik, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat!” Varga bejegyzésében tehát egy szóval sem említik, hogy a beszélgetés a bírói függetlenségről szólt.

A lap emlékeztet arra is, a Bizottság szeptember 18-án közölte azt a javaslatát, amelyben pontos ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország kormánya számára, amelyeket betartva az uniós források ismét megnyílnának az ország költségvetése előtt. Az ajánlások szerves része a magyar bíróságok függetlenségének hathatósabb biztosítása.

Először november 19-ig kapott a kormány Brüsszeltől haladékot a korrupcióellenes és bírói függetlenségre vonatkozó intézkedések végrehajtására, később ezt a dátumot december 19-re hosszabították meg.