Önkormányzati választás volt, megjelent 85 fantom, és eldöntötte, hogy ki győzzön

2019. november 2., 14:24

Szerző:

24.hu ír arról, hogy Várföldén november 10-én megismétlik az egész önkormányzati választást, mert valami nincs rendben, a Zala megyei falu választói névjegyzékében ugyanis az október 13. előtt megjelent 85 olyan ember, aki a május 26-i EP-választás alatt még nem szerepelt a listán. Velük a jogosultak száma 154-ről 239-re nőtt, csakhogy senki nem tudja, kikről van szó, egy falubeli „kocsikkal forduló ismeretlenekről” beszélt a 24.hu-nak.

Az ügyben az a Tóth Árpád expolgármester fordult először a helyi, aztán a megyei választási bizottsághoz, végül pedig a Pécsi Ítélőtáblához, aki mindössze hét szavazattal, 114-107 arányban maradt alul a harmadik ciklusára készülő Szörcsökné Horváth Máriával szemben. A 221 leadott voks azt jelenti, hogy így is, úgy is fantomok döntötték el, ki győzzön a várföldéért folytatott versenyben.

Az önkormányzati választás megismétlését a Pécs Ítélőtábla rendelte el, mégpedig arra hivatkozva, 

nincs adat, hogy a településen jelentős számú új lakóház épült volna, sem arra, hogy számottevő új munkahely létesült volna, ami a betelepülés mértékét indokolná.

Tóth Árpád a beadványában arról írt, tud négy várföldei házról, ahova összesen 32 ember van bejelentve, úgy, hogy egyébként 11-en lakják. De őt is azzal vádolják, hogy szavazókat importált, Szörcsökné Horváth Mária legalábbis azt állítja, hogy ő hivatalból tud ezekről az ügyekről, hiszen a névjegyzéki értesítéseket ő viszi házhoz.

Az ügyben nyomozás folyik.