Van remény, valami megmozdult a Sajónál

Május végén elkezdődtek a Sajó szlovákiai szakaszán február óta tartó szennyezés megállítását célzó munkálatok.

2022. május 30., 07:53

Szerző:

Jan Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter múlt heti bejelentését követően, május 27-én pénteken megkezdődtek a Sajó szlovákiai szakaszán a szennyezés megállítását célzó munkálatok. Megindul a felszín alatti vizek elterelése a Sajót szennyező alsósajói bányában – idézte a tárcavezetőnek a pozsonyi kormány ülése után tett bejelentését a ma7.sk szlovákiai hírportál.

Az Új Szó szlovákiai hírportál írta meg, hogy a múlt hét folyamán a Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt, egyúttal visszautasította azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait – írta a VG.hu.

Február dereka óta tart az ökológiai katasztrófa a Sajón.

A Rozsnyó (Roznava) járásbeli alsósajói (Nizná Slaná) Siderit állami ércbányából naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz. 

Az új kormány minisztereinek kinevezését követően Nagy István régi-új agrárminiszter is Szlovákiába látogatott, hogy a környezetszennyezésről tárgyaljon Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszterrel.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, amiről később kiderült, hogy az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozta, amely a 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről került a folyóba. Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak – írta a világgazdaság. 

A Siderit bányaüzeme 1975 és 2008 között működött, majd a vállalat csődbe ment, a termelés is leállt. A szlovák állami Vasércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az ilyen esetekben elengedhetetlenül szükséges intézkedéseket maga a Vasércbánya állami vállalat végezte el, még 2012-ben.

Bár korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a folyó élővilága az érintett szakaszon teljesen kipusztult, ez szerencsére nem teljesen pontos. Az adott szakasz ugyan élhetetlenné vált, ám az élővilág jelentős része el tud vándorolni a területről. Amennyiben a szennyezés megszüntetésére irányuló munkálatok sikerrel járnak, egy idő után a most károsodott folyószakaszra is visszatér majd az élet.

 

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.