Van olyan iskola, ahol a takarító vigyáz a gyerekekre

A PDSZ olyan kéttannyelvű iskoláról is tud, ahol bedőlt az angol oktatás, mert nincs angoltanár.

2022. január 6., 19:06

Szerző:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) aggodalmát fejezte ki az oktatás terén, ugyanis egyre több olyan iskoláról hallanak, ahol problémát okoz a rendes oktatás a kötelező oltás miatt – írta az ATV.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja arról számolt be, hogy „van olyan megyei jogú város, ahol bedől a kéttannyelvű angol oktatás, mert nem csak, hogy nem lép be az intézmény falai közé az angoltanár, hanem már meg is szüntette a jogviszonyát”. Továbbá hangsúlyozta, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy a kieső tanárok tanóráit szétosztják a beoltott pedagógusok között, kifizetetlenül.

„Olyan visszajelzésünk is van, hogy pedagógiai asszisztenseket, tehát szakképesítés nélkülieket küldenek be osztályokba, sőt, már olyan is van, hogy takarítókkal felvigyáztatnak a gyerekekre, akikkel nincs most pedagógus.”

A PSZ alelnöke a Spirit FM-en arról beszélt, hogy hozzájuk is beérkeznek hasonló jelzések, például Baranya megyében az egyetemtől kértek segítséget a tanárhiány miatt. Gosztonyi Gábor beszélt a pedagógusok béréről is, amelyben rámutatott, hogy egy gyakornokpedagógusnak a bértábla szerinti alapilletménye 182 700 forint. Vagyis egy végzettség nélküli pedagógust több pénz illett meg, mint egy diplomást tanárt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának hétfő délelőtti közlése szerint az állami fenntartású iskolákban tanító pedagógusok 99 százaléka már felvette az oltást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. fotó: MTI/Balázs Attila)

00:01

Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.