Van, ami most a koronavírusnál is jobban terjed

Egyre több egyetem áll át újból a digitális oktatásra.

2021. november 27., 11:24

Szerző:

Egymás után mondják le a nyílt napokat a járvány miatt az egyetemek, de van, ahol digitális oktatást is elrendeltek, a vizsgákat ugyancsak online tartják. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a korlátozásokra elsősorban az oktatók fertőzöttsége miatt van szükség – közölte a hírstart.

Míg az ágazati ajánlás az, hogy jelenléti képzés legyen, addig a legtöbb egyetem már hibrid-, vagy csak digitális oktatást vezettek be erre a félévre. Vannak olyan egyetemek és szakok, ahol teljesen online az oktatás, valamint a vizsgák is a digitális térben lesznek megtartva. Az Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke szerint a korlátozásokat jellemzően az oktatók fertőzöttsége miatt rendelik el. „A legtöbb helyen inkább az oktatói gárda az, amelynél a vírus jobban megjelent, és vannak olyan tanszékek, ahol akár akkora mértékben kiestek oktatók, hogy emiatt most célszerűnek látták átállni az online oktatásra" – közölte Budai Marcell.

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára korábban arról beszélt a portálnak, hogy igen magas, 85%-os a hallgatók átoltottsága, az oktatóké pedig csakem 90 százalékos. Ennek ellenére több egyetem is kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást dolgozóinak. Így döntött a páldául a Szegedi Tudományegyetem és a MOME.

(Kiemelt kép: Nagy Ákos, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának adjunktusa Virtuális közösségek órát tart az egyetem hibrid oktatásra berendezett tantermében 2020. november 13-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.