Változatok egy témára

Az áruházak polcai előtt állva vásárlók milliói szembesülnek nap, mint nap azzal a helyzettel, hogy egy adott élelmiszer több különböző csomagolás típusban is elérhető. A magyar fogyasztók számára legfontosabb döntési szempont, a megfelelő árszínvonalú termék kiválasztása után, egyre többen keresik a választ arra a kérdésre, hogy vásárlási döntésük révén hogyan védhetik a környezetet, illetve csökkenthetik saját és családjuk ökológiai lábnyomát.

2010. november 7., 09:59

Ez ugyanis minden magyar lakos estében mintegy 3,5 globális hektár, holott Földünkön lakosonként már csak 2 hektárnyi terület áll rendelkezésre. Életmódunk és háztartásaink fenntartásához tehát nagyobb területet használunk, mint amennyi bolygónkon rendelkezésre áll, ezért nem mindegy hogy a naponta vásárolt élelmiszerek csomagolása mekkora nyersanyag és energiafelhasználással gyártható, milyen CO2 kibocsátás mellett szállítható és hogyan hasznosítható újra.


Ahhoz, hogy kedvenc élelmiszerünket haza tudjuk vinni, csomagolás szükséges, de csomagolást valamilyen alapanyagból elő kell állítani. Nem árt, ha tudjuk, hogy ha a tejet vagy gyümölcslevet – kőolajból készülő - PET palackba csomagolva vesszük meg, akkor döntésünkkel a Földön korlátozott mennyiségben előforduló fosszilis erőforrásokat részesítjük előnyben. És, habár „olajat nem öntöttünk a tűzre”, de mégis véges, ráadásul az üvegházhatást kiváltó erőforrásból használtunk el egy keveset. Ha az üvegcsomagolást választjuk, akkor egy nagy fajlagos energia befektetést igénylő csomagolóanyag használata mellett döntünk. A fenntartható módon előállítható csomagolásért persze nem kell a szomszéd bolygóra utazni, hiszen, a műanyaggal és az üveggel szemben az italos kartondobozok például 75%-ban papírból, azaz fából készülnek, a környezettudatos erdőgazdaságok pedig minden kivágott fa után két facsemetét ültetnek.

Amikor különböző csomagolóanyagokba töltött folyadékokat szállítunk, a szállítással keletkező CO2 kibocsátás szempontjából nem mindegy, hogy a teherautó rakterében mekkora a csomagolás és a folyadék aránya. Az italos kartondobozokban egy egységre vetítve majdnem kétszer annyi folyadékot szállíthatunk, mint eldobható, egyszer használatos üveg csomagolásban, mert az italos kartondoboz a teljes termék térfogatának mindössze 6%-át teszi ki, míg az üveg 43%-át. Ez azt jelenti, hogy egy teherautónyi italos kartondobozba csomagolt tej üvegbe csomagolva csak 2 teherautón férne el, ezért szállítása is kétszer akkora CO2 terhelést jelent a légkör számára.

Noha ma már szinte minden utcasarkon található szelektív gyűjtősziget, mégis alig minden második lakos mondhatja el magáról, hogy részt vesz a lakossági szelektív hulladékgyűjtésben. Amikor újrahasznosíthatóságról van szó, az üveggel és a PET palackokkal való összehasonlításban az italos kartondobozok szintén „dobogós helyet” érdemelnek, hiszen anyaguk 75%-ban jó minőségű papír, amelyből egy egyszerű papírgyári újrahasznosítás után papír törlőkendő, újságpapír, füzet, tojástartó doboz vagy akár könyv is készülhet. Gyártásukhoz hasonlóan, az italos kartondobozok kisebb CO2 kibocsátás mellett hasznosíthatók újra, mint a PET vagy az üveg palackok. Az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását Magyarországon az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés népszerűsíti.

Forrás: Italőskarton Környezetvédelmi Egyesülés