Változatlan a segítségnyújtás, újak a módszerek

Az Utcáról Lakásba! Egyesület a járványhelyzet alatt új módszerekkel, önkénteseik pedig kitartó küldetéstudattal segítik a rászorulókat. Nemrég a Fővárosi Önkormányzat Budapestért díját elnyerő Erdős Virág költő is nekik ajánlotta fel az elismeréssel járó pénzjutalmat.

2020. november 25., 19:04

Szerző:

 

 

 

A koronavírus különleges nehézségek elé állította az Utcáról Lakásba! Egyesületet (ULE). A civil szervezet, amely rászorulóknak biztosít önkormányzati bérlakásokat, illetve magánlakásokat, most több olyan módszert nem tud alkalmazni, amiket a múltban folyamatosan használt a segítségnyújtásra - írja a Pesti Hírlap

„A tél és a közeledő ünnepek miatt ez egyértelműen egy stresszesebb időszak számunkra”

– mondta a Pesti Hírlapnak Orosz Annamária, aki szociális munkásként segíti az egyesület munkáját.

 

Nincs kapcsolat

Habár a civil szervezet által segített hetven bérlő közül senkit sem diagnosztizáltak még koronavírussal, a járványhelyzet miatt nehezebb velük személyesen tartani a kapcsolatot. Több, kórházi ápolásra szoruló ügyfelüknek csak a portán tudnak csomagokat hagyni, a lakásokban maradókat pedig nem tudják rendszeresen látogatni a szociális munkások, hogy mentális és fizikai állapotukról érdeklődjenek.

„Az általunk segítettek több problémájára csak egy pár órás személyes találkozó során derülhet fény, egy telefonos beszélgetés, vagy egy videóchat alatt nem”

– vélekedett Orosz, aki szerint az is kihívás a lakóknak, hogy sokan közülük nem rendelkeznek internet-előfizetéssel.

Ez nemcsak a videós beszélgetések lehetőségét veszi el, de különösen nagy problémát okoz az olyan családoknak, ahol több gyerek is digitális oktatásban tanul. 

Az egyesületnek a járvány során arra is reagálnia kellett, hogy több általuk segített ember – akiknek nagy része fizikai munkás – elvesztette az állását. Erre találták ki megoldásnak a máig alkalmazott rendszert, amelyben a Facebookon keresztül szervezik az önkéntesek munkáját. A „Vásárolj be – válassz egy rászoruló családot!” nevű csoportban rendre bemutatják a családokat, akiknek szükségük van a segítségre, az önkéntesek pedig vállalhatják, hogy a következő hetek folyamán elintézik számukra a bevásárlást.

Sokan segítenek

 „Nagyon rövid idő alatt nagyon sokan beszálltak ebbe az akcióba” – mondta Orosz. – „Ehhez kapcsolódóan pedig hetente egy vagy két nagyobb bevásárlást is rendezünk, amikor nagyjából tíz családnak viszünk élelmiszert. Ilyenkor a távolságot megtartva személyesen is tudunk velük valamennyit beszélgetni”.

Az önkéntesek munkája, illetve az Adjukössze.hu-n élelmiszerre és tüzifára végzett adománygyűjtés azért is különösen fontosak ebben az időszakban, mert támogatói eseményeket sem lehet tartani. Ilyeneket korábban évente többször is szerveztek, és a befolyt összeget teljes egészében a rászorulók számára fenntartott lakhatási programra fordították.

„Az ilyen eseményekből évente körülbelül másfél millió forintot tudunk összeszedni”

– emlékezett a szociális munkás.

Az egyesület és támogatói viszont az elmaradt pénzt igyekeznek legjobb tudásuk szerint pótolni. Orosz Annamária szerint tavasszal összesen 2 millió forint értékű ételfelajánlás érkezett a lakók számára, az egyesület krízisalapja pedig 700 ezret kapott – most a második lezárásnál is hasonló sikerre számítanak.

 

Emberibb világ

A múlt héten Erdős Virág költő, a fővárosi önkormányzat Budapestért díjának egyik idei nyertese jelentette be, hogy az elismeréssel járó 300 ezer forintos pénzjutalmat egy az egyben továbbítja az egyesületnek.

„Az ULE a maga kitartó munkájával és csendes optimizmusával a rendszer alapjait kérdőjelezi meg akkor, amikor a hajléktalanság problémájához a lehető legtriviálisabb logikával közelít: hajlékhoz juttatja a hajléktalanságban élő embereket, akik ezáltal nem lesznek többé „hajléktalanok”. Mindnyájan, akik támogatjuk ezt az egyesületet, egy olyan koncepciót támogatunk, amely a jelenleginél nagyságrendekkel mobilisabb, emberibb és igazságosabb társadalom ígéretét hordozza magában”

– mondta a költő a Pesti Hírlapnak.

Az egyesület így bizakodva néz a jövőbe, és természetesen továbbra is várja a segítőkész lakosok támogatását. Ezeknek köszönhetően eddig még a járvány alatti nehéz időszakban sem esett ki senki a támogatási rendszerből. Sőt, jelenleg az eddigi 29 mellett még három új lakás átalakítása zajlik, amelyeket a kőbányai, illetve a pesterzsébeti önkormányzat biztosított.

„Ezeket a helyeket is a saját pénzünkön újítjuk fel” – mondta Orosz. – „Jelentkező pedig bőven akad rájuk, ahogy mindig is szokott: az új lakások már hónapokkal a munkálatok vége előtt elkelnek. Reméljük, a jövőben több önkormányzat is segíteni tud minket szociális bérlakással.”

 

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.