Valójában szélsőjobbos politikusok voltak a köztévé riportjaiban a migránsok miatt aggódó német átlagemberek

2018. augusztus 11., 12:33

Szerző:

A választás előtti kampányhajrában a kormánybarát média rendre beszámolt róla, mennyivel rosszabb lett az élet a migránsok miatt a migrációs célországokban, mondjuk Németországban vagy Svédországban. Csakhogy az emiatt kesergő „német polgárok” a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes AfD vezetői, tisztségivselői voltak, amit azonban a köztévé nem kötött a nézők orrára – írja az Azonnali.hu anémet Correctiv portál alapján.

A március 20-án, bő két héttel a választás előtt leadott riportban Hamburg egyik negyedében Michael Poschart azt mutogatja, hogy csupa idegen nevek vannak a kapucsengőn egy házban, míg pár éve még jóval több német lakott ott. Az illető arról panaszkodik a köztévé riporterének, hogy ahogy egyre több migráns költözik egy társasházba, úgy a németek elköltöznek a házból, majd a környékről is.

Fotó: nava.hu

Az aggódó polgár pedig nem más, mint az AfD-ben Schleswig-Holstein tartományban található Pinneberg körzeti elnöke. De a nézők ezt nem tudhatták meg. Ugyanő egy másik riportban is felbukkan, de ott sem közlik, hogy valójában politikus.

A riportban megszólalt egy baden-württembergi férfi is, aki azért költözött el a lakásából, mert „migránsokat telepítettek a szemközti lakásba, négy kíséret nélküli kiskorút”. Olaf Grohnwald az AfD schönbuchi szervezetében tevékenykedik, de ez sem hangzik el a riportban.

A Correctiv megkérdezte a riport szereplőit és az MTVA-t is, de egyedül Olaf Grohnwaldtól kapott választ, aki azt mondta: polgárként, és nem párttagként kérdezték őt. 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.