A magyar kormány újra átírja a választási rendszert

Az Orbán-kormány újra megváltoztatja a hazai választási rendszert, hogy egy gyenge eredménnyel is megőrizhesse kétharmados többségét.

2024. augusztus 26., 16:40

Szerző:

Újra változhat a magyar választási rendszer, a Fidesz vizsgálja a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét – tudta meg Válaszonline. A lap felidézte, hogy a lehetséges intézkedésről július 14-én Magyar Péter beszélt először egy videós előadásában. A politikus akkor azt mondta, értesülése szerint hét egyéni választókörzetet alakítanának ki a szomszédos országokban, hogy ezzel növeljék a fideszes képviselők számát a parlamentben. 

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok 2014-ben szavazhattak először itthon, és azóta több mint 90 százalékuk mindig a Fideszt támogatta. A Fidesz–KDNP lista – írja a lap – e választók között

  • a 2014-es parlamenti választáson 95,4 százalékot;
  • a 2018-as parlamenti választáson 96,2 százalékot;
  • a 2022-es parlamenti választáson 93,89 százalékot kapott.

A Válaszonline kiemeli: a mostani választási rendszerben a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak pártlistára szavazhatnak, és a voksaikat belekeverik a magyarországi szavazatok közé. A 199 parlamenti mandátumból a mostani rendszerben nagyjából 93 múlik a listás voksokon. A listás szavazatok a magyarországi szavazólapokból, a kompenzációs szavazatokból és a határon túli levélszavazatokból állnak össze. A helyzet összetettsége miatt sosem lehet előre tudni, hogy mennyire befolyásolják a végeredményt a határon túli voksok.

Érdekesség, hogy ha ezentúl nem a listás szavazatok közé kevernék a határon túliak szavazatait, hanem saját egyéni jelöltjeik lennének, akkor nem lenne többé bizonytalanság akörül, hogy érnek-e mandátumot a levélszavazatok, hanem a szavazók számától függetlenül biztosan képviselői helyre lehetne váltani őket. Ráadásul ha ugyanúgy nagyjából 70 ezer határon túlinak lenne egy képviselője, mint az Magyarországon belül jellemző, akkor hirtelen nem egy-két, hanem nagyjából hét mandátum múlna rajtuk. Azaz egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a kormánypárt.

Francia mintára írná át a választást a Fidesz

A Válaszonline forrásai szerint a Fidesz a francia választási rendszer külhoniakra vonatkozó részét tanulmányozva változtatnak a jelenlegi magyar rendszeren, azaz mintaként használnák fel a magyar reformhoz. Franciaországban csak egyéni képviselőjelöltek vannak a parlamenti választáson, de kétfordulós a szavazás, azaz visszalépésekkel nagyot lehet fordítani az első forduló eredményén, ahogy ez idén nyáron is történt. Ezt az elemet azonban nem honosítanák meg itthon.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor magyar kormányfő, a Fidesz elnöke. Forrás: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)