Valamitől nagyon félhet az Orbán-kormány, Lázár János minden követ megmozgat, hogy EU-s ellenőr ne láthassa a Fidesz számára kínos projekteket

A miniszter politikai motivációkkal vádolja az EP-bizottság vezetőjét.

2017. szeptember 9., 15:51

Szerző:

Politikai motivációkkal vádolta meg Lázár János az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának az elnökét, a német Ingeborg Grässlét csak azért, mert a bizottság nem kizárólag azokat a EU-s forrásból megvalósított projekteket hajlandó ellenőrizni, amelyeket az Orbán-kormány kijelölt Grässle és munkatársai szeptember végi budapesti látogatása előtt – tanúsítja a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az EP-s bizottság vezetője közötti levélváltás, amelyet az EUrológus szerzett meg.

Lázár János
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Arról, hogy az EP-bizottság Magyarországra érkezik vizsgálódni, tavaly született meg a döntés, a látogatás programját pedig júliusra alakították ki. Grässle írt is Lázárnak, hogy az EU-támogatás felhasználása érdekli őket, így a programban több olyan magyarországi projekt is szerepel, amellyel kapcsolatban felvetődött a visszaélés gyanúja. Megnéznék

 

 

 

 

 


Lázárnak nem tetszett a program, amelynek az összeállításakor az EP-bizottság láthatóan nem vette figyelembe, hogy az Orbán-kormány korábban milyen projekteket ajánlott Grässle és munkatársai figyelmébe. Bár a programot az EP-bizottság titkárságának, illetve a zöld és néppárti – vagyis a Fidesz pártcsaládjához tartozó – tagoknak az ajánlásai nyomán készítették el, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy augusztusi levélben azzal vádolta meg Grässlét, hogy a program politikai motivációkat tükröz a magyarországi választások előtt, főleg az Orbán Viktor szívének oly kedves felcsúti kisvasút miatt, amelyet – emlékeztet Lázár – a magyarországi ellenzék támad. (Lázár annak ellenére vádolja politikai motivációkkal Grässlét, hogy a programban szerepel olyan projekt is, például a 4-es metró ügye, amelynek a megvalósításához az Orbán-kormánynak nincs köze, az EP-bizottság pedig megnézne olyan projekteket – a Zeneakadémiát és a Vigadót – is, amellyel kapcsolatban visszaélés gyanúja nem vetődött fel.)

Ingeborg Grässle
Forrás: Wikimedia Commons

Grässle állítólag annyira kiakadt Lázár levelén, hogy kezdeményezett miatta egy meghallgatást is, amelyen Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő és bizottsági tag ismételte meg Lázár vádjait, később pedig Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének a vezetője, Várhelyi Olivér rendkívüli és meghatalmazott nagykövet Grässle előtt személyesen is nyomatékosította a kancelláriaminiszter álláspontját.

Az ügy egyébként egészen addig fajult, hogy Grässle panaszt emelt Lázár stílusa és mondanivalója miatt Antonio Tajani EP-elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője előtt, Lázár pedig Grässlét nyomta fel Manfred Webernél, az Európai Néppárt frakcióvezetőjénél.  Ennek az oka valószínűleg az, hogy Grässle Weber néppárti frakciójához tartozik – Németországban Grässle a CDU, Weber pedig a szövetséges CSU politikusa –, így Lázár talán azt reméli, hogy Weber leállítja Grässlét.

 

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt Siemens mozdonnyal bővül a magyar vasúttársaság flottája, a járművek október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity vonalakon. A mozdonyflotta bővítésével pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés – közölte a MÁV-Start. Egy vasúti szaklap szerint viszont nem olyan rózsás a helyzet: valójában kényszerből kell bérelnünk, mivel Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert.