Közvélemény-kutatás: a Pfizer/BioNTech vakcina a legnépszerűbb

2021. január 15., 08:25

Szerző:

A Pulzus Kutató friss közvélemény-kutatásából kiderül, a kínai vakcinát nem preferálják a magyarok.

 

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a járvány megállításához a lakosság széles körű immunizálására van szükség – vagy fertőzés és gyógyulás, vagy a vakcina által. A Pulzus Kutató a Napi.hu megbízásából reprezentatív kutatást végzett a magyar felnőtt lakosság körében a vakcinákról.

Rekordgyorsasággal fejlesztik és engedélyezik a vakcinákat a világban, Magyarországra eddig az mRNS alapú, Pfizer/BioNTech vakcina jutott el, amely Karikó Katalin magyar kutató eredményeire épül.

„A kormány 19,5 millió adag vakcinát kötött le eddig, ez közel 10 millió ember beoltására elegendő, csakhogy a szállítások gyorsasága és a mennyiség korlátozottsága miatt folyamatosan kritizálták a közös uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottságot, emellett hónapok óta tárgyalnak orosz és kínai vakcinák beszerzéséről is” – írja a napi.hu.

Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a kormány megegyezett egy kínai gyártóval is, ez a Sinopharm. A kínai hatóságok szerint 79%-os hatékonyságú, és az első szállítmánnyal akár egy millió adag is érkezhet belőle.

A közvélemény-kutatás szerint a magyarok csaknem fele (46%-a) a Pfizer/BioNTech vakcinát adatná be legszívesebben, 22% pedig úgy vélekedik, bármelyiket beadatná, amelyik engedélyezett. Emellett magas (20%) azoknak a száma is, akik egyik vakcinát sem adatnák be maguknak. A Modernát 5%, az Oxford/AstroZenecát 4%, az orosz vakcinát 2, míg a kínait csupán 1% adatná be magának.

„A válaszokat korcsoportos bontásban vizsgálva kiderül: a fiatalabbak, a 40 alatti korosztály kevésbé ragaszkodik egy-egy gyártó készítményéhez és nagyobb arányban fogadna el bármilyen engedélyezett oltás, mint az idősebbek. Ugyanakkor a fiatalabbak között az összes lehetőséget elutasítók aránya is nagyobb, mint az idősebb korosztályban” - írják.

Az orosz vakcina felé a 60 év felettiek körében kicsit nagyobb a bizalom, a fiatalabbak között pedig az összes lehetőséget elutasítók aránya nagyobb, mint az idősebb korosztályban.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.