Nyugodtan nevezhető luxuskormánynak Orbán Viktoré, noha a miniszterelnök vagyonnyilatkozata „hiteles" szerénységről árulkodik

Nem éppen plebejus kabinetről beszélünk. Kivéve persze a mindössze havi 20 ezer forintot félretenni képes Orbán Viktort.

2018. február 1., 06:37

Szerző:

Felejthetetlen, ahogyan Szjjártó Péter 2006 márciusában a Fidesz ifjú szóvivőjeként azt találta mondani:

„Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is."

Szinte nincs azonban olyan tagja az Orbán-kormánynak, aki ne keveredett volna már valamiféle elszámolási, vagyonnyilatkozat-tételi vitába, botrányba, hiszen gazdagodásuk mesés, de legalábbis állami fizetésükből és javadalmaikból nehezen magyarázható. A kormányzati névsor éppen azért izgalmas, mert mintha eszerint a rendezőelv szerint válogatta volna össze minden idők bevallottan is legvagyonosabb csapatát Orbán Viktor.

Mindezt igazolja a kormány honlapján közzétett, valamint a parlamenti képviselőként is tevékenykedő kormánytagok esetében az országgyűlési portálon fellelhető vagyonnyilatkozatok 2017-es összesítése is. Szakértők szerint ez az önkéntes nyilatkozattételi forma nem alkalmas a politikusok valódi vagyonosodásának ellenőrzésére, ennek ellenére: ahogyan valamennyi parlamenti képviselő és kormánytag vallott anyagi helyzetéről valamit – általában nem is akármilyen körülményekről árulkodóan. A kormányfő maga ugyanakkor nem áll a legjobban anyagilag, már ami a 2018-as január 31-i határidővel leadott, a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatban megjelentetett alternatív valóságot illeti.

A harmadik Orbán-kormány megalakulása óta sokat gyarapodtak, miniszterből is több lett

Orbán Viktor

A miniszterelnök tavaly 251 ezer forintot spórolt. Az havi 20 ezer forintos megtakarítás. 

Orbán 2017-ben a korábbi három helyett már csak két – egy budapesti és egy felcsúti – ingatlannak volt a tulajdonosa: felerészben egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak, valamint egyedüliként egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak. Tavalyi bevallásában már nem szerepeltek a 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjei sem, amelyekkel kapcsolatban fel volt tüntetve, hogy 50 évre ingyenes használatra átengedte őket a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége tavaly sem volt a Fidesz elnökének – aki pártelnöki juttatásait határozatlan időre továbbra sem kapja meg, így csapán a törvényben megszabott miniszterelnöki és országgyűlési képviselői javadalmazásából gazdálkodhat hivatalosan.

Orbán 20 millió forintos lakáshitelét egyébként még 2002-ben vette fel, feleségével közösen, és elvileg közösen törlesztik is, a tartozás így 4 783 328 forint, míg tavaly még 5 999 694 volt. Eközben a kormányfő megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. A miniszterelnök sajtófőnöke fontosnak látta közölni, hogy Orbán Viktor anyagi helyzetében „más változás" nem történt, ugyanakkor vagyonnyilatkozatából kiderül az is, hogy már csak két gyereke, Róza és Flóra lakik vele, a 2016-ban még otthonra bejelentett Sára és Gáspár elköltözött. A miniszterelnökkel együtt vagyonnyilatkozatot ad le felesége is, de Lévai Anikóé nem nyilvános.

Mindenesetre Havasi Bertalan az állami hírügynökségnek valamiért azt is mondta, Orbán vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik. Mondjuk Mészáros Lőrinc polgármesterként kötelező elszámolását csak személyes, felcsúti betekintéssel lehet megismerni, ráadásul több oknyomozó portál, így az Átlátszó és a Direkt36 is bemutatta már korábban, hogy milyen pontatlanságok szerepelnek Orbán nyilatkozatában. Az utóbbi hetekben ráadásul a Direkt36 több cikkben foglalkozott vele, hogyan gazdagodnak állami beruházásokból az Orbán Viktor apjának és testvéreinek érdekeltségébe tartozó cégek, és bemutatta azt is, hogyan jutott rendkívül értékes állami megbízásokhoz a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi cége. Utóbbi megbízásokat az EU csalás elleni hivatala is vizsgálta és több szabálytalanságot talált a beruházások odaítélésénél.

Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettes vagyoni helyzetében mindössze annyi változás állt be, hogy 1 millió forinttal több készpénzzel rendelkezik tavalyhoz képest, illetve tartoznak neki 1,5 millió forinttal. A többi változatlan: két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja, illetve antik bútorokat – születésétől fogva.

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy évvel korábbi vagyonnyilatkozata szerint akkor 6 millióval csökkentette a hiteleit, most azonban 12 millióval növelte, így tavalyra 87 milliósra rúgtak tartozásai. Bár a 40 milliós magánszemélynek való tartozását 32 millióra csökkentette, banki hitele 35 millióról 55 millióra nőtt. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a több tucatnyi ingatlanjai között újként szerepel két új tétel: Mádon vett csaknem két hektár szőlőt, illetve Hódmezővásárhelyen 8 hektár szántót – utóbbi esetében még folyamatban van az adásvétel. 

Lázárnak a 2016-os vagyonnyilatkozatában még nem volt autója, a 2017-esben már lett egy Mercedes V-osztályú kocsija, az ideiben pedig megjelent egy Land Rover Defender is, amelynek ebből  az évjáratából egy alig használt példányt 11,5 millióért hirdetnek az interneten. Egyéb ingóságai között feltüntetett a miniszter kéziratot és karosszéket, valamint különböző műtárgyakat, amelyekről nem közölt részleteket.

A fideszes politikusnak kötvényben továbbra is 30, életbiztosításban 6,8, törzsrészvényben 6, míg készpénzben 12 milliója van, ez utóbbi csökkent 2,2 millióval egy év alatt. Miniszteri fizetése - havi 1,1 millió - és képviselői illetménye - havi 224 ezer - mellé Lázár osztalékból és földbérleti díjból időszakosan 12 millióhoz jut évente, erdőgazdálkodóként pedig egyszer kapott 3 milliót. A kancelláriaminiszternek továbbra is két cégben van érdekeltsége, 2 százalékos tulajdonosa a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek és 100 százalékban tulajdonolja a kolozsvári székhelyű ERD Conditor SLR-t.

Szijjártó Péter

Lázár vélhető, s szerdán már afféle kormányinfón is kipróbált utódjának vagyoni helyzete is felvet kérdéseket. A külgazdasági és külügyminiszter ugyanis évek óta mintha egyáltalán nem fizetné hiteleit, amelyeket persze korábban több féle, néha egymásnak is ellentmondó magyarázattal tulajdonképpen a szüleitől kapott. Szijjártó ellenben 2017-ben hozzátett az értékpapírjaihoz, egymillióról 1,4 millióra növelte az értéküket, a biztosítási eszközalapjai pedig 520 ezerről 620 ezerre nőttek. A bankszámláján lévő megtakarításokat 2,5 millióról 4,9 millióra növelte, miközben továbbra is 30 millióval tartozik tehát a szüleinek.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Emlékezetes: 2014-ben derült ki, hogy a külügyminiszter 167 millió forintért vett házat Dunakeszin, amit részben azzal magyarázott, hogy szülei járultak hozzá a vásárláshoz. A 334 négyzetméteres, medencés ház a mostani vagyonbevallásában is szerepel, Szijjártó felerészben tulajdonosa az ingatlannak. A miniszternek ezen túl még egy – vélhetően szintén szülői ajándékozásból származó – győri ház és három balatonedericsi ingatlan van részben az ő nevén.

Rogán Antal

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a 2016-ra bevallott 446 ezer forintos takarékbetétjét tavaly 691 ezres a megtakarításra tudta növelni. Ez ugyan még nem egy Louis Vuitton táskányi spórolt pénz, viszont Rogán tavaly visszafizette a több mint 27 milliós banki hitelét. A törlesztésre csupán egy bevétel adhat magyarázatot, méghozzá a Mobilsign Kft-től kapott eseti jövedelme, amelyet „találmány hasznosítási díjként" számolt el, s éppen 25 millió forintot ért. Eközben a propagandaminiszternek továbbra is van 18 millió 200 ezer forint magánszeméllyel szembeni tartozása.

Rogán 2018-ban bevallott ingatlanvagyona nem változott az előző évhez képest, a lakása nem nőtt tovább a II. kerületben, s megvan nyaralója Balatonlellén, egy lakóháza Szakonyfaluban, ahol még erdők és szántók is a miniszterelnök kabinetfőnökének tulajdonában vannak. A miniszter továbbra is bérel egy Audi A3-ast, egyéb járműve pedig nincs a bevallása szerint. Nagyértékű ingósága egy Iványi-Grünwlad és egy Bak Imre-festmény.

Pintér Sándor

Orbán Viktor és Pintér Sándor tudják, mitől döglik a légy

 

A belügyminiszter idei vagyonnyilatkozatában szinte nincs is érdemi változás az előző évekhez képest. Továbbra is Pintér Sándor számít a legvagyonosabb kormánytagnak, s mindezt nem a hírhedtté vált, 1995-ben örökölt Wartburg adja. A belügyminiszternek ugyanis több mint 5 millió forinttal nőtt a lakossági folyószámla egyenlege, ami a bevallás szerint 10 millió 600 ezer forint, és devizában is jelentős lekötött összegekkel rendelkezik.

Noha Pintér a pletykák szerint májusban visszavonul, s nem visel majd többé állami tisztséget – posztján Kocsis Máté válthatja –, mégsem tűnik úgy, hogy foglalkozna a kintlévőségei behajtásával. Lassan öt éve tartoznak ugyanis neki egykori cégtársai, s még mindig csak „2013 óta fennálló követelésként" tünteti fel vagyonnyilatkozatában azt az 500 milliós tételt, amellyel a miniszteri kinevezéskor eladott cége vételárából máig sem számoltak el. De Pintérnek további családi-baráti kölcsönökből összesen 605 millióval tartoznak.

A belügyminiszternek továbbra is 23 ingatlanja van, a pénzét rengeteg különböző befektetési formában kamatoztatja, van köztük részvény, államkötvény, befektetési jegy, kincstárjegy, sőt, egy 685 ezer 500 dolláros devizaszámla, valamint egy 63 ezer eurós eurószámla is. Pintér – aki erről egyedüliként tesz nyilvános nyilatkozatot – a felesége nevén is van 8 befektetése, köztük egy 21 milliós folyószámla és egy 20 milliós kincstárjegy.

Simicskó István

A honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozatában nem szerepelnek ingatlanok, de autója van, 2009-ben vett egy Ford Focus C-Maxot. Megtakarításai meghaladják az 50 millió forintot, ebből 37,1 millió forint államkötvény, 9,1 millió forint kincstárjegy, 5,2 millió forint befektetési jegy, 2,2 millió forint takarékbetét. A vagyonbevallásban 1,1 millió forintos miniszteri jövedelem szerepel, emellett eseti jövedelmet kap a Zsigmond Király Egyetemen végzett oktatói tevékenységéért, itt 90 ezer forintot tüntetett fel. Simicskó bizonyára a nyomógombos telefonokhoz ragaszkodik, juttatásai között ugyanis egy Nokia 301 és egy Nokia 6230 telefont tüntetett fel, ezen kívül egy 460 ezer forintos laptop és a rejtélyes „tevékenységet segítő szem” kitétel is szerepel ezen az oldalon.

Kósa Lajos

A tárca nélküli Modern Városok miniszter vagyonbevallásában nem sok változás történt tavalyhoz képest. Tartósan bérelt Mercedes Viano autója és nemrég vásárolt BMW GT 650-es robogója is megvan, megvált viszont korábbi örökségétől, egy másik BMW robogótól. Orrkiülős csónakja továbbra is megvan, ennek negyedrészt tulajdonosa vagyonnyilatkozata szerint. Továbbra is bérel egy Mercedes Viano mikrobuszt.

Ingatlanállománya sem változott a 2018-es vagyonnyilatkozat szerint. Debrecenben családi ház, Szamosszegen szántóval rendelkezik. Budakeszin még egy szolgalmi út és egy útépítésre leadandó terület felett is rendelkezik. Kósa hitelei ugyanakkor 2017-ben (banki és magánszemély felé szólók egyaránt) csaknem 3 millióval csökkentek, így 25 millióval tartozik, bankszámláján továbbra is 2,4 millió forint van. Miniszteri fizetése már havi 1,1 millió forint.

Süli János

Paks-miniszter vagyona nem változott a tavalyi kinevezésekor leadott 2017. májusi bevallásához képest. Továbbra is négy ingatlana van, egy 2009-es Opel Astrája, valamint egy motorcsónakja. Ezen kívül résztulajdonos az EMI-Duna Mérnöki Kft.-ben, valamint a megújuló energiával foglalkozó Aquaenergia Kft.-ben.

Balog Zoltán

Bevételei nem változtak, ám tavalyi vagyonnyilatkozatához képest mégis sikerült megtakarításait növelnie az emberi erőforrások miniszterének. Balog továbbra is egy XIII. kerületi 34 négyzetméteres lakás és egy bükkszentkereszti üdülő résztulajdonosa. Ugyanott 2007-ben egy családi házat is örökölt, ami mellé még telkeket vásárolt 2007-ben és 2015-ben. Megtakarításként 1,2 millió forintja van kincstárjegyben és 9,3 milliója takarékbetétben, utóbbiból 2 millió forintot euróban tüntetett fel.

Seszták Miklós

Nem nevezhető szegénynek a nemzeti fejlesztési miniszter sem, ugyanis bár a készpénzállománya tavaly is – 2016-hoz hasonlóan – félmillió forinttal csökkent 18 millió forintra, de a Seszták és Társa Ügyvédi Irodából 2017-ben 65,3 millió forintot vehetett ki – mintegy 4 millió forinttal többet, mint a megelőző évben. A pénzintézeti számlakövetelése 306 millió forintra emelkedett, a kincstárjegy állománya lényegében nem változott (3,16 millió forint) és az ingatlanállományban sem történt változás, ahogy a Ramiris Autó Kft.-nek is tulajdonosa maradt.

Fazekas Sándor

A 2018-as vagyonnyilatkozat-tételi határidő egyetlen szenzációja, hogy a földművelésügyi miniszternek van egy 12 négyzetméteres kunyhója. Jelenleg Fazekasnak persze nemcsak ez, hanem összesen hat ingatlanja van: felerészben birtokol egy karcagi csaknem 106 négyzetméteres házat, övé egy 3252 négyzetméteres karcagi zártkert (ezen áll a kunyhó), valamint hat szántó és egy 47 négyzetméteres ferencvárosi lakás. Változatlanul megvan a Toyota Corollája, és 300 kötettel nőtt a bibliofil miniszter könyvgyűjteménye, ami már 7300 példányból áll. Egymilliós takarékbetétje is változatlan a megelőző évi nyilatkozatához képest.

Trócsányi László

Az igazságügyi miniszternek egy XII. kerületi 260 négyzetméteres háza, szintén a kerületben egy 68 négyzetméteres lakása, és – közelebbről nem megnevezve – a fővárosban valahol máshol is van egy 70 négyzetméteres lakása. Mindezek mellett Surány-Pócsmegyeren egy 517 négyzetméteres beépítetlen területe és egy 550 négyzetméteres telken lévő üdülővel, Somlóvásárhelyen pedig egy 930 négyzetméteres szőlővel is rendelkezik. Az ingatlantulajdonok legtöbbször fele- vagy harmadrészben szólnak Trócsányi nevére.

A tárcavezetőnek van még egy 71 ezer euró értékű (Pel-Livre-a-BNP Paribas) és egy 24 ezer eurós befektetése (CIB Euro Luxusmárkák Alapja). A Szegedi Tudományegyetemen való oktatással havi bruttó 632 ezer forinttal egészíti ki egymilliós miniszteri fizetését, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől is kap havi 396 ezret kutatóként. Övé még a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda majdnem 13 százaléka, de ezt praxisszerűen szünetelteti, magyarán állítása szerint nincs is innen bevétele. Mindez azért érdekes, mert az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája rendszeresen kap állami megbízásokat.

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter 2017-ben 1 millió 750 ezer forintért vásárolt be államkötvényekből, így összesen már 6 millió forint értékű befektetésnél tart. Tavaly eközben 765 ezer forintot visszafizetett egy korábbi hitelfelvétele után. Továbbra is két budapesti és két karcagi ingatlant birtokol részben vagy egészben, és nincs autója.

Hasonlóképp gazdagodnak az államtitkárok, akikből mellesleg még a politikai vezetőként elkönyveltek száma is összesíthetetlen, ám a talán legtöbbet szereplők közülük:

Fotó: Facebook/Tállai András

Tállai András

A nemzetgazdasági tárca miniszterhelyettese, a NAV-elnök anyagi helyzete szinte változatlan 2016-hoz képest, ám tavaly elesett attól a havi félmillió forintos mellékestől, amit tavaly két adózással foglalkozó cégtől kapott. A NAV akkor azzal magyarázta az elnök plusz bevételeit, hogy az adóhatóság mindenkori vezetője főszerkesztői és szerkesztői feladatokat lát el az Adóvilág, illetve az Adó és Vámértesítő szaklapoknál. Érdekesség, hogy 2017-ben az előző évhez képest 7 millió forinttal többet, 35,7 millió forintot tudott megtakarítani, úgy, hogy már más jövedelme nem volt, mint az államtitkári (997 200 forint) és a képviselői juttatás (224 363 forint). Autója nincs, van viszont öt ingatlana szülővárosában, Mezőkövesden, illetve egy-egy ingatlan Görbeházán és Bogácson, valamint egy pincéje Bükkzsércen.

Dömötör Csaba

Rogán Antal helyettese 2011-ben jutott vásárlással és ajándékozással egy VII. kerületi lakás birtokába, de 2015-ben ő maga is vásárolt egy 64 négyzetméteres házat Vácon, pontosabban annak felerészben tulajdonosa. A két ingatlanon kívül a Kabinetiroda miniszterhelyettese egy 2011-es Ford Mondeót lizingel, banki hitelei így – lakás és autó – összesen tízmillió forintra rúgnak. Eközben megtakarítása 1,8 millió forint, s 997 ezer forintos államtitkári fizetése mellett még havi 255 ezer forinthoz jut, ingatlan-bérbeadásból. 

Rétvári Bence

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a csaknem egymilliós fizetését a vagyonnyilatkozata alapján állampapírokban látta a legjobb helyen: hétmillióról 13 millióra emelkedett ugyanis egyetlen év alatt az abban befektetett vagyona. Továbbra is fele részben tulajdonosa egy 2012-ben megvásárolt 138 nm-es lakásnak Budapesten a XI. kerületben, ugyanakkor Rétvári válását követően már nem tüntet fel senkit, aki vele egy háztartásban élne. Egymilliós államtitkári fizetésén túl a „tevékenységét segítő személyzetet" jelölte meg juttatásai között, ahogyan egy évvel korábban is.

Palkovics László

Ötmillió forinttal csökkentek tavaly óta az oktatási államtitkár megtakarításai - annak ellenére is, hogy az önvezető autók elterjesztésének kormánybiztosaként közel egymilliós államtitkári és 800 ezres MTA tanácsadói fizetésén túl immár kormánybiztosként is jár neki havi 1 millió forint. Ráadásul Palkovics úgy szegényedett, hogy közben nem vett semmi. Továbbra is van viszont erdője, szántója és hozzá Lamborghini márkájú traktora, és még mindig feltünteti a vadászfegyvereit.