Utoljára a koronavírus-járvány előtt adtak fel annyi álláshirdetést Magyarországon, mint idén júniusban

Már a járvány előtti szintet közelíti a hazai munkaerőpiac.

2021. június 29., 06:40

Szerző:

Már a járvány előtti szinthez közelít a hazai munkaerő-kereslet – derül ki a legnagyobb állásgyűjtő oldal adataiból, amit a Világgazdaság ismertetett az MTI-vel. Június elején 36 881 hirdetést listázott a legnagyobb hazai állásgyűjtő oldal, az Állásportál.hu. Ez a szám több mint négyezerrel haladja meg a májusi adatokat, és közel duplája a tavaly júniusinak (20 267), amikor a koronavírus első hulláma után mélybe zuhant az álláspiac – mondta a VG-nek Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője.

A szakember hozzátette: az idei júniusi számok már a pandémia előtti szintet is meghaladják: 2020 januárjában ugyanis 32 594 állást gyűjtött be az oldal.

A mostani számok egyedül a 2019-es nyárhoz képest vannak alacsonyabban, két évvel ezelőtt júniusban ugyanis 39 795 állásra lehetett pályázni. A szakértő szavait alátámasztja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is, amelynek regiszterében a hónap során 265,5 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, közel 30 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Karácsony Zoltán hozzátette: az is biztató, hogy a 26 szakterületből már csak nyolcban alacsonyabb az álláshirdetések száma a koronavírus megjelenése előtti időszakénál. Májusról júniusra pedig mindössze három területen volt csökkenés, 23-ban emelkedés volt tapasztalható. A legnagyobb hirdetési számú területeket szerint logisztikában, gyártás-karbantartásban 18-18, informatikában 20, értékesítésben 12, mérnöki területen 33, és a szakmunkásoknál 17 százalékos növekedés történt 2020. január és 2021. június között.

Adminisztratív munkák (mínusz 10 százalék), valamint a pénzügyi (mínusz 26 százalék) és ügyfélszolgálati munkakörök (mínusz 29 százalék) hirdetésszáma azonban alulmúlja a járvány előtti szintet, emellett pedig a gyakornoki munkák esetében is kevesebb a hirdetésszám. Az álláspiaci szakértő kitért arra is, hogy a vendéglátás-idegenforgalom területén tavaly ilyenkor 328 álláshirdetésre lehetett pályázni, most június elején 1015-re, a leggyakoribb pozíció a szakács, felszolgáló, recepciós, pultos és a konyhai kisegítő – olvasható a Világgazdaságban.

(Kiemelt kép illusztráció: Emberek távolságot tartva állnak sorba egy pláza boltjai előtt 2021. április 19-én. Fotó: AFP / Vladimir Simicek)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.