Müller Cecília utasítására megbüntetik a kórházakat, ha „túl sokat" tesztelnek koronavírusra

2020. június 26., 13:53

Szerző:

A koronavírus-szűrések alkalmazásáról kaptak iránymutatást csütörtökön a kórházi vezetők az országos  tisztifőorvostól.

Müller Cecília ebben a PCR-tesztek visszafogására ösztönözni az intézményvezetőket.

– írja a Népszava.

Müller emlékezteti a címzetteket, hogy a tervezett műtétek és egyéb ellátások előtt csak akkor van szükség az úgynevezett PCR-tesztre, ha a páciensnek vannak koronavírus betegségre utaló tünetei. Az egészségügyiek megfertőződése szempontjából magas kockázatúnak értékelt beavatkozásoknál azonban

a diagnosztikus teszt helyett a védőruha viselését javasolja.

Az országos tiszti főorvos megjegyzi azt is, ha egy intézményből túl sok minta érkezne a laborokba, az „felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét.” Így az esethalmozódások okának kiderítésére vizsgálatot is indít a tisztifőorvosi hivatal, a kutakodásba pedig bevonja a kórházparancsnokokat, valamint a kormányhivatalok népegészségügyi osztályait.

Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy az intézmény nem az Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint kérte a szűréseket, úgy

azok költségét a kórháznak kell állnia.

Egy PCR vizsgálat körülbelül 16-25 ezer forintba kerül – teszi hozzá a lap.

„Müller Cecília legújabb iránymutatása Ionesco abszurd drámáira emlékeztet" – kommentálta az iránymutatást Falus Ferenc egykori tisztifőorvos. Hozzátette: mindez kicsit hajaz Trump minapi kijelentésre, amiről az amerikai elnök utólag meg is erősítette, hogy nem viccelt, amikor a tesztelések számának csökkentésére utasított, mondván: ha több teszt van, akkor több beteg is lesz. Itthon is ennek szellemében született ez a fenyegető utasítás, pontosabban inkább katonai parancs, hogy ha sok a teszt, akkor annak költsége miatt a kórházakat büntetik.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.