Ürge-Vorsatz Diána: Olyan világra kellene törekedni, amely nem a pillanatnyi haszonról szól, hanem a fenntarthatóságról és a valós értékekről

Az elhúzó koronavírus-járvány egyre inkább egyértelművé teszi, hogy változtatni kell jelenlegi világunkon. Nem véletlen, hogy mind több kormány – köztük a magyar is – tudósokhoz fordul. Az a kérdés, hogy a fertőzés megállítása után miképpen lehetne zöldebbé tenni a gazdaságot.

2020. május 6., 06:49

Szerző: Kárpáti Jakab

Ha az emberiség nem érti meg, hogy nem lehet olyan mértékben veszélyeztetni a Föld bioló- giai sokféleséget és az állatok élőhelyeit, mint ahogy az utóbbi időben történt, akkor állandósulhatnak a világjárványok. Ha pedig a jövőben el szeretnénk kerülni az egyre gyakoribb pandémiákat, akkor gyökeresen változtatni kell az életünkön. Nemcsak pár hónapra, hanem örökre. Egyebek között erről is beszélt a Klubrádió Lég-Kondi című környezetvédelmi műsorában Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem, a CEU professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alelnöke.

Egyre több tudós vallja, hogy

a klímaváltozás és a koronavírus okozói között megtalálható a természet- és környezetpusztítás, az ész nélküli utazgatás, a bolygó kizsigerelése.

Ürge-Vorsatz emlékeztetett rá, hogy nagyjából négyhavonta jelenik meg egy-egy új fertőző betegség a világban. Nagy részükből – szerencsére – nem lesz járvány.

Ezeknek a betegségeknek azonban a háromnegyede állati eredetű. Az utóbbi évtizedek nagyobb járványai mind ilyenek voltak: az ebola- és a SARS-járvány, valamint a madár- és a sertés-influenza is. A különböző ökoszisztémák eléggé jó ellenálló képességgel rendelkeznek, míg a biológiai sokféleség megfogyatkozása drámai módon csökkenti ezt a képességet, ami természetesen elősegíti a betegségek, illetve a kártevők terjedését. A korábbi járványokat szerencsésen megállítottuk, az új koronavírus esetében ez nem sikerült, aminek a következményei jelenleg világszerte láthatók.

A professzor szerint

a koronavírus húsba vágó figyelmeztetés az egész emberiségnek, és ezen muszáj elgondolkodni, mert ha nem tesszük, akkor a civilizációnkat sodorjuk végveszélybe.

A koronavírus gyors elterjedésében hatalmas szerepet játszott a globalizáció, elsősorban a légi közlekedés. A mobilitás egyszerűsödése azonban sok szempontból fenntarthatatlan, nem csupán a környezet szennyezése vagy a járványok terjedése miatt kell ennek megálljt parancsolni, a világ felkapott turistacélpontjai sem bírják már a hatalmas mennyiségben beáramló embertömegeket.

Fotó: Merész Márton

A most dúló járvány egyik kedvező hatása, hogy jelentősen javult a nagyvárosok levegőminősége. Igaz, abban mindenki egyetért, hogy ezért túl nagy árat fizetünk. Ráadásul megjósolható, hogy a környezeti javulás nagy eséllyel csupán ideiglenes lesz, de azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a levegő szennyezettségének csökkenése nagymértékben a légi közlekedés mérséklődésének is köszönhető. El kellene tehát azon is gondolkodni, hogy államosítsák-e a csőd szélére jutott légitársaságokat, így az államoknak jóval nagyobb beleszólásuk volna, hogy fenntarthatóbb irányba tereljék a légi közlekedést.

Ürge-Vorsatz Diána szerint gyökeres fordulatra van szükség a gazdaság újjáépítésekor is.

A jelenlegi gazdasági rendszer a fogyasztást preferálja, ez a hozzáállás felelős a klímaváltozásért is.

Szó sincs természetesen arról, hogy a környezeti károkat csökkentendő vissza kellene költöznünk a barlangokba, és le kellene mondanunk a civilizáció minden vívmányáról. Éppen ellenkezőleg: az újraindítás egyúttal lehetőséget adna a környezettudatosság érvényesítésére is, az eddiginél jobban figyelembe lehetne venni, mi a boldog élet alapja. Az nyilvánvaló, hogy a boldogság nem függ össze a mértéktelen fogyasztással, sokkal fontosabb az egészség megőrzése, az oktatás színvonala, a közösség ereje.

Olyan világra kellene tehát törekedni, amely nem a pillanatnyi haszonról szól, hanem a fenntarthatóságról és a valós értékekről.

A mostani járvány talán megmutatja, hogy mik az igazán fontos dolgok az emberiség számára. Meg kellene értenünk például, hogy nem feltétlenül van szükség minden nyáron országokat átszelve utazgatni a világban, lehetne itthon is kirándulni, utazni, megismerni sok új helyet Magyarországon. Ha valaki feltétlenül szeretne világot látni, lehet vonattal is külföldre menni.

Mindenképpen át kell értelmeznünk a boldog és kielégítő élet fogalmát, hogy megvédhessük civilizációnkat. / Kárpáti Jakab