Ünnepnapot kaphat az Aranybulla

Törvényjavaslatot nyújtott be az Aranybulla ünnepnapjáról a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlésnek.

2022. október 28., 15:15

Szerző:

Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelyben azt kérik az Országgyűléstől, hogy április 24-t nyilvánítsák az 1222-ben kihirdetett Aranybulla napjává. Az előterjesztést szimbolikus időpontban, 12 óra 22 perckor iktatták a parlamenti rendszerben  – írja a Hvg.hu.

A két előterjesztő a magyar államfejlődés és Magyarország alkotmányos önazonosságának szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja az Aranybullát. A törvényjavaslat rögzítené, hogy az Országgyűlés tagjai vallják, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelme az állam alapvető kötelessége.

(Kiemelt kép: az Aranybulla monumentális emlékműve a székesfehérvári Csúcsos-hegyen 2022. április 24-én, azon a helyen, ahol a hagyomány szerint egykor kihirdették. Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett. MTI/Vasvári Tamás)

17:58

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).