Ünnepnapot kaphat az Aranybulla

Törvényjavaslatot nyújtott be az Aranybulla ünnepnapjáról a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlésnek.

2022. október 28., 15:15

Szerző:

Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelyben azt kérik az Országgyűléstől, hogy április 24-t nyilvánítsák az 1222-ben kihirdetett Aranybulla napjává. Az előterjesztést szimbolikus időpontban, 12 óra 22 perckor iktatták a parlamenti rendszerben  – írja a Hvg.hu.

A két előterjesztő a magyar államfejlődés és Magyarország alkotmányos önazonosságának szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja az Aranybullát. A törvényjavaslat rögzítené, hogy az Országgyűlés tagjai vallják, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelme az állam alapvető kötelessége.

(Kiemelt kép: az Aranybulla monumentális emlékműve a székesfehérvári Csúcsos-hegyen 2022. április 24-én, azon a helyen, ahol a hagyomány szerint egykor kihirdették. Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett. MTI/Vasvári Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.