Az öngyilkosság a vezető halálokok között a tinédzserek körében, a segítség sehol

Egyre több gyerek és fiatal szorul ellátásra, mégis egyre kevesebb lenne az iskolapszichológusok száma az új törvénymódosítás szerint. 

2023. május 22., 10:55

Szerző:

mentális egészséggel összefüggő problémák fele 14 éves korig, háromnegyede pedig a 20-as évek közepéig elkezdődik. Ennek a korosztálynak a támogatásában az iskolapszichológusok nélkülözhetetlenek, ugyanis az esetek többsége, bár kezelhető lenne, mégis felderítetlenül és kezeletlenül marad – írja közleményében az Unicef. Nemzetközi felmérésük szerint világszerte minden hetedik kamasz küzd mentális betegséggel, Nyugat-Európában az öngyilkosság a második vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében. 

Jelenleg a magyarországi szabályozások szerint a gyermekek pszichológiai ellátása az óvodákban és iskolákban irányítószám alapján törvényileg garantált, azonban a köznevelésben dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet és a kapcsolódó törvények módosítása szerint a létszámhoz kötött ellátási garancia kikerülne a törvényből. Az Unicef Magyarország szerint a jelenlegi szakellátás sem képes kielégíteni az igényt, a törvénymódosítással azonban még ennél is kevesebb óvoda- és iskolapszichológus lesz elérhető, pedig egyre többen szorulnának rá.  

„A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórházban és Szakambulancián kezelt esetek magas száma és a rendellenességek súlyosbodó tendenciája szintén azt mutatja, hogy sürgős beavatkozásra van szükség. A Vadaskert szakemberei szerint a világjárvány óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, amit a sürgősségi esetek 40%-os emelkedése kísért. A kutatások szerint világszerte a diagnosztizált mentális zavarok 40%-át a szorongás és a depresszió okozza, Európában pedig még ennél is magasabb, 55%-os arányról számolnak be” – áll a közleményben.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Ayyub Jauro/Pexels.)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.