Ungár Péter szerint az MSZP szavazói is szeretik a határzárat

2018. szeptember 4., 10:59

Szerző:

Mivel a balliberális konszenzus ellenfele vagyok, balról egyértelműen jobboldalinak látszom - mondta a Népszavának adott interjújában Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője, aki nemrég az azonnali.hu-n megjelent írásában ellenzéki politikushoz képest eléggé szokatlan kijelentéseket fogalmazott meg. Egyebek közt azt írta, hogy a migránskérdésben például „nem szégyen egyetérteni a Fidesszel". Mondatai miatt ellenzéki részről – köztük saját pártjából, Vágó Gábortól – kemény kritikákban részesült.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ungár az interjúban elmondta, amikor elindult a Jobbik rasszista-cigányozós kampánya, majd a Fidesz migránskampánya, akkor a balliberális reakció mindössze annyi volt, hogy a jobboldal gyűlölettel mételyezi az embereket. Pedig az LMP-s képviselő szerint a problémafelvetés helyes volt, mert „volt benne olyasmi, ami azonos volt az emberek mindennapi valóságával". Szerinte ugyanis a kérdés lényege az, hogy ki dönti el: ki élhet Magyarországon és erre mennyit áldozunk az említett jóléti állam közpénzeiből.

„Vállalom: a kerítéssel morálisan egyet lehet érteni, és jobban tenné az ellenzék is, ha ezt tudomásul venné, mert a szavazói is szeretik a határzárat" - jelentette ki sarkosan Ungár, aki szerint az ellenzék 3,6 millió polgárról lemond, ha ezt nem veszi tudomásul.

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldalról sokszor Fidesz-ügynöknek titulálják, a képviselő azt mondta: bármint mond, a média egy része  „azonnal megvádolja", hogy ő „Schmidt Mária náci fiacskája". Ungár szerint az politizál a Fidesz érdekében, aki teljesen kiszámítható.

„Amikor Orbán Viktor mond valamit, akkor pontosan tudja, mi lesz a reakció, magyarán a Fidesz kommunikációs stratégái kedvük szerint mozgatják az ellenzéket. Ha a miniszterelnök azt mondja, migrációs probléma, Kunhalmi Ágnes rögtön riposztozik, hogy ez álprobléma. És máris eljutottunk a „kerítésbontó ellenzék” kampányig. Mindezt úgy, hogy az MSZP-szavazók többsége kerítés-párti" – tette hozzá Ungár, aki szerint ezek az ellenzéki politikusok sem Fidesz-ügynökök, csak a Fidesz politikáját akarva akaratlanul kiszolgálják.

A Simicska Lajos kapitulációja miatt nyáron újra Fidesz-közelbe került Magyar Nemzet kapcsán elmondta, nem gondolta, hogy fenn tud tartani egy mindennap megjelenő nyomtatott lapot, de azt elhitte, hogy online formában tovább tud működni. Emlékezetett, már akkor szóltak arról pletykák, hogy az elhunyt édesapja révén többmilliárdos örökséghez jutó Ungár a Fidesznek akarja megszerezni a lapot.

Az LMP és a Jobbik jövőbeni, lehetséges együttműködése kapcsán a képviselő közös tartalmi pontként említette, hogy például az „Orbán vagy Európa” mondás kapcsán egyik párt sem ül fel ennek az álságos szembe állításnak. „Ha ezt a nézőpontot nem sikerül felülírni, akkor a Fidesz nagyon csúnyán nyeri az európai parlamenti választásokat" – tette hozzá Ungár.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.