Ungár Péter eligazítja az ellenzéket, hogy ne csináljanak magukból bohócot

2018. augusztus 27., 14:58

Szerző:

A migráció ügyében nem szégyen a Fidesszel egyetérteni, az ellenzék túl sokat moralizál, a hazai demokráciát pedig nem szabad temetni – ezek a legerősebb állításai az LMP országgyűlési képviselőjének, Ungár Péternek a saját tulajdonában lévő hírportálon, az Azonnalin megjelent írásának, amely lényegében egy új ellenzéki politika mellett tesz hitet és a baloldali pártokat, illetve értelmiséget támadja.

Ungár Péter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ungár Péter jelenleg nem visel tisztséget sem a pártban, sem a frakcióban (csak a párt ifjúsági szervezetében van pozíciója), az LMP etikai bizottsága ráadásul többekkel együtt 3 évre eltiltotta attól, hogy párttisztségekért induljon. Ennek ellenére Ungár gyakorlatilag egymaga szabna új irányt a teljes ellenzéknek. Schmidt Mária fiaként azonban nincs könnyű dolga az édesapja révén milliárdos vagyont örökölt politikusnak, akit baloldali körökből rendre „Fidesz-ügynöknek" titulálnak.

Ungár Péter szerint azonban éppen az „ügynöközés", illetve a kollaborációs vádak mutatják a fő problémát, vagyis, hogy „az ellenzék még mindig nem a kudarc okait keresi, hanem a kudarcot magyarázza". A politikus szerint Magyarországon mindenki tisztában van azzal, hogy milyen az egészségügy vagy hogy kicsoda Mészáros Lőrinc, ám ennek ellenére a többség a Fideszre szavaz. A kormány ugyanis „rendet és határozottságot, az ellenzék káoszt mutatott".

A képviselő leszögezi, hogy a Fidesz leginkább a migrációs válságnak köszönheti a harmadik kétharmadot. Ungár szerint „a korlátlan bevándorlás nem jó dolog", ezt képviselte a választási kampányban az LMP is. A politikus szerint azonban nem a kormánypárti propagandagépezet tehet róla, hogy a Fidesz ennek ellenére sikerrel hitette el a komplett ellenzékről, hogy bevándorláspárti.

Ungár Péter szerint a Fidesz azért ért el sikert, mert az EU néppárti vezetése nem kezelte a migrációs válságot, az európai elit pedig szembement az európai emberekkel. Ez az ungári mondat nagyjából ugyanaz, amit a Fidesz állított a kampányban.

Az LMP-s politikus szerint az ellenzék legnagyobb problémája, hogy a folyamatos moralizálással és kinyilatkoztatással valójában nemcsak a Fideszt, hanem a szavazóit is minősíti, ezzel elidegenítve őket. „A jelenlegi ellenzék többsége lassan húsz éve nem tud mást mondani, mint azt, hogy le kell győzni Orbán Viktort. Ez az egyetlen mondat a politikai ajánlat" – írta Ungár Péter, aki szerint

ha az ellenzék a következő négy évet is azzal a versennyel tölti, hogy ki tudja hangosabban és többször mondani, hogy Orbán Viktor diktátor, szintén nem jutunk sokra.

„Magunkból csinálunk bohócot, amikor hónapról hónapra újra és újra eltemetjük a demokráciát" – véli.

A politikus három megoldást lát:

  • Hisztérikus politika helyett mértékletességre van szükség, mert nem lehet „túlkiabálni" a Fideszt.
  • Változtatni kell a médiastruktúrán, vagyis a kormánypártok médiafölényén.
  • Együtt kell működniük az ellenzéki pártoknak. De nem lehet ezt „morális alapon" követelni.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.