Újraindítják Rogán botrányos üzletét, a letelepedési kötvényeket?

2017. június 7., 11:56

Rossz példaként szerepelt a Rogán Antal által kitalált magyar letelepedésikötvény-program az üzletág legjelentősebb szereplőit felvonultató genfi konferencián – írja a Magyar Nemzet. Az Investment Migration Forum rendezvényén a világ szinte minden országából képviseltették magukat mindazok, akik az üzleti migráció, vagyis a tartózkodásra jogosító befektetések terén tevékenykednek.

A magyar kezdeményezés azért kapott kiemelt figyelmet, mert a szervezők és az iparági szereplők is egyetértettek abban, hogy úgy nem szabad letelepedési programot működtetni, ahogyan az hazánkban történik. A magyar letelepedési program ugyanis teljes bukás volt, miután a büdzsét majdnem kilencmilliárd forintos veszteség érte csak a kötvények után fizetett magas kamat miatt. Hasznot csak a közvetítő cégeknek hozott, nekik viszont tetemeset, eddig összesen 113 milliárd forintot. Az üzlet 85 százalékának bevételét egy cég, a kínai ügyfelekre specializált, a Kajmán-szigeteken bejegyzett offshore vállalkozás, a Hungarian Special Debt Fund (HSSDF) vitte.


A lapnak több, a letelepedési programokban érdekelt ügynökség vezetője beszélt egymástól függetlenül arról, hogy a magyar letelepedési program jövőre újra fog indulni. – Húsz éve vagyok a vízumüzletágban. Teljesen bevett szokás, hogy egy országban, ahol kritikát kap az adott állam letelepedési programja, szüneteltetik, majd az országgyűlési választások után újraindítják – mondta egy neve elhallgatását kérő ciprusi ügynök. Tény, hogy a magyar kormány nem vonta vissza a letelepedési programot lehetővé tevő jogszabályt, csupán annyit jelentett be az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), hogy szünetelteti a kötvénykibocsátást, ami bármikor újraindítható.