Újra meg kell vizsgálnia a Médiatanácsnak a TV2 Orbánt dicsőítő riportját

2019. április 5., 11:17

Szerző:

Újra a Médiatanács elé kerül a TV2 Tények riportja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásáról – írja a hvg.hu.

A hírműsor Orbán Viktort éltetik Európa szerte címmel számolt be a magyar jogállamiság helyzetét kritizáló jelentésről. Az adásban Gönczi Gábor arról beszélt, hogy bár elfogadták a ránk nézve nem éppen pozitív jelentést, a sikert mégis a magyar miniszterelnök érte el.

Az MSZP órákkal az adás előtt elküldte a TV2-nek a jelentés megszavazásáról szóló állásfoglalását, de azt a csatorna nem szerkesztette be a riportba.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője ezért először jelezte a TV2-nek, hogy kötelesek lennének kiegyensúlyozottan tájékoztatni, majd amikor erre nem lépett a csatorna, az NMHH-hoz fordult.

Ujhelyi István
Fotó: Facebook

A Médiatanács azonban kimondta, hogy az anyag rendben van. Igaz, kimaradt a híradásból az MSZP-vélemény, de Ujhelyi István nevét megemlítették benne. Annyiban, hogy ő is igennel szavazott a jelentésre. A hatóság álláspontja szerint így kiegyensúlyozottnak tekinthető a riport.

Ujhelyiék ezután a bírósághoz fordultak. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pedig januári ítéletében kimondta, hogy a Médiatanács határozata nem felelt meg a médiatörvény előírásainak, a hatóságot új eljárásra utasították.

– Képesek voltak felfüggeszteni az eljárást, és inkább a Kúriához mentek, sérelmezve a bírósági döntést. Szerencsére a Kúria formai okból nem fogadta be a Médiatanács felülvizsgálati kérelmét

– mondta Litresits András, Ujhelyi ügyvédje a portálnak.

Az NMHH így végül kénytelen volt folytatni az eljárást. Ujhelyiék szerint viszont lejárt az erre vonatkozó határidő, és állításuk szerint a bíróság ítéletében elrendelt perköltséget és eljárási díjat, valamivel több mint 220 ezer forintot sem fizette meg az NMHH határidőn belül.

A hvg.hu április 3-án rákérdezett a hatóságnál erre. Másnap közölték, hogy átutalták a perköltséget. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor bírálják el újra a Tények anyagát.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.