Újabb volt MSZP-elnök a DK-ban

Molnár Gyula a Facebookon jelentette be, hogy mára már nem kérdés, hogy a DK közösségéhez szeretne tartozni. Korábban ennek pont az ellenkezőjét mondta. 

2022. május 31., 10:40

Szerző:

Tovább folyik az MSZP leszalámizása, a Demokratikus Koalícióba újabb MSZP-s politikus lépett át, ráadásul most a párt egyik volt elnöke: Molnár Gyula. 

Molnár 1994–2010 között, majd 2018–2021 között volt a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője. 2016 júniusától 2018 áprilisáig töltöte be az MSZP elnöki tisztségét.  A 2018-as országgyűlési választáson a budapesti 18. választókerületben (amely Budafok-Tétényt, valamint Újbuda egy részét foglalja magában) egyéni képviselői mandátumot szerzett. Pártja országosan elért gyenge eredménye miatt lemondott pártelnöki tisztségéről. A 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson ismét ebben a választókerületben indul a mandátumért, de már a Demokratikus Koalíció támogatásával. 2021. június 23-án kizárták az MSZP-ből, de párton kívüliként továbbra is országgyűlési képviselő maradt. Akor az ellenzéki párt Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa egybehangzó határozattal döntött a kérdésben. Az indoklás szerint Molnár Gyula súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját, amikor jó nyerési esélye ellenére a DK támogatásával vállalta csak a választási megmérettetést, személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta. A szocialista elnökség azt is hangoztatta, hogy az általuk a DK-val kötött, a budapesti körzeteket érintő megállapodás nem kötelezte Molnár Gyulát arra, hogy a DK frakciójába üljön.

Molnár Gyula akkor az ATV stúdiójában még azt mondta:

akart a fene DK-snak lenni.

Az interjúban az MSZP egykori elnöke elmondta, egyértelmű csúsztatás, hogy ő akart volna a DK színeiben indulni. Molnár Gyula szerint a két párt, az MSZP és a DK egyeztettek egy olyan tárgyaláson, ahová őt nem hívták meg. Ott állapodtak meg indulásának részleteiről.

A megállapodás szerint miután Hiller István és Komjáthy Imre MSZP-s politikusok számára DK-s támogatást szereztek,

engem úgymond ingyen odaadtak a DK-nak, mivel ahhoz nem találtak támogatást, hogy a DK visszalépjen az én javamra is

– mondta el Molnár Gyula, aki hozzátette, ő sok mindent hajlandó megtenni az ellenzéki együttműködésért, tehát vállalja, hogy a DK-frakcióban köt majd ki, de arról tudomása sem volt, hogy az elfogadott titkos záradék kizárásával és felfüggesztésével járhat. Az MSZP közösségi oldalán akkor azt írta, tudomásul veszik, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni új szociáldemokrata politikájukat, illetve nem támogatják új szövetségi politikájukat, és ezért más politikai közösségben képzelik el politikai jövőjüket.

A politikus ezek után jelentette be, hogy belép a Demokratikus Koalícióba. 

 

(Kiemelt kép forrása: Molnár Gyula Facebook-oldala)