Újabb rénszarvascsontvázak esnek ki Semjén szekrényéből

2018. június 12., 07:23

Szerző:

Valaki nem mond igazat az ügyben, mert a Semjén Zsolt svédországi vadászatait finanszírozó Farkas József állítása szerint magánszemélyként fizette a túrákat, ám a családi cégénekevele szerint a vállalkozás állhatta a költségeket – írja egy birtokába került levél alapján a 24.hu. 

Semjén ötször járt Svédországban vadászni, egy-egy út 4-5 millió forintba került. Némi hazudozás után kiderült, hogy az utakat egy állami és uniós pénzekkel vastagon kitömött üzletember, Farkas József fizette. Semjén védekezése szerint vadászatokhoz semmi köze pozíciójához meg Farkas cégeinek sikeréhez, vadászként hívta meg egy másik vadász. 

Ezt a védekezést teljesen magáévá tette az előző ciklusban Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, úgyhog hiába fordult a testülethez többször is Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője, az ügyből nem lett vizsgálat, Hargitai a legváltozatosabb jogi érvekkel bizonygatta, hogy nem történt semmi szabálytalan. Arra azonban már nem volt válasza hogy egyáltalán nem biztos, hogy magánszemélyként állta az utakat Farkas József, mert az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást elutasító határozatában is az állt, hogy egy luxemburgi székhelyű gazdálkodó szervezet finanszírozta az utakat.

Semjén Zsolt és Farkas József
Fotó: Magyar Nemzet

Ekkor előállt Semjén és „Farkas József vadászismerősénél rákérdezett" a svédországi vadászatok költségeinek rendezési módjára. Semjén szerint Farkas válaszában azt írta:

…a svédországi vadászat költségei saját pénzemből utaltam át a vadászatszervező svédországi magánbanki számlájára. A Farkas család 100 százalékos tulajdonában álló Life Tree Holding s.a.r.l. egy keretszerződés szerint nyújt kölcsönt nekem, mint magánszemélynek, melyet köteles vagyok visszafizetni, de saját célra használhatom fel. A baráti vadászat költségeit is részben ebből a kölcsönből finanszíroztam.

Ebből az derül ki, hogy Farkas valóban magánszemályként fizette az utakat. Csakhogy valaki nem mond igazat. A 24.hu birtokába került egy ugyanis egy levél, ami ellentmond az üzletember szavainak.

A levelet egy ügyvéd írta a luxemburgi Life Tree Holding s.a.r.l. képviseletében a svédországi vadászatok szervezőinek. Ebben a jogász azt írta, hogy megbízói az elmúlt évek során több alkalommal is részt vettek a svédországi vadásztúrákon, amit a címzettek szerveztek. A cég könyvelésének felülvizsgálatakor azonban arra a „szerencsétlen körülményre” derült fény, hogy a szolgáltatásokról nem kaptak költség elszámolásra alkalmas számviteli bizonylatokat, számlákat.

Ezért kérik, hogy

a „bizonyára kiállított, de át nem adott számlákat” az elmúlt 5 évre visszamenőleg küldjék meg irodája címére.  

Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy amennyiben kérésének nem tesznek eleget, akkor megbízói kénytelenek lesznek felhívni a svéd adózási szervek figyelmét a sajnálatos eljárásukra.

Nagy kérdés, hogy ha Farkas József magánszemélyként kölcsönből fizette a vadásztúrákat, akkor családi cége miért követel számlákat az utakról 5 évre visszamenőleg. Ez csak abban az esetben lenne ésszerű, ha a cég fizette volna a költségeket, amiket számlákkal kell lefednie. De az is érdekes, hogy ha a társaság állta a vadászatokat, és azokról nem kapott számlákat, akkor miként adózott utánuk. Továbbá az sem mellékes, hogy mit kezdene a társaság egy öt évvel ezelőtt kiállított számlával.