Semjén Zsolt benyújtotta az újabb korrupcióellenes törvénycsomagot

A Brüsszel nyomására összeállított korrupcióellenes törvénycsomag három új szervezet felállítását célozta meg.

2022. szeptember 25., 14:16

Szerző:

Az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró, vagyis nagyjából 300 milliárd forint támogatás megvonását javasolja Magyarországtól, ha a kormány november 19-ig nem teljesíti az Európai Uniónak tett ígéreteit a korrupció eltörlésére a jogállamisági eljárás keretében – írja a Népszava.

Korrupcióellenes szervezetek: Integritási Hatóság, Korrupcióellenes Munkacsoport, Alkalmassági Biztosság

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes szeptember 23-án, péntek este nyújtotta be a korrupcióellenes csomag második részét. A 46 oldalas törvényjavaslat első része az európai uniós források felhasználásának ellenőrzését vezénylő Integritási Hatóságról szól, amely „csak a törvényeknek és a közvetlen hatállyal bíró európai uniós jognak van alárendelve, s feladatait bármilyen befolyásolástól mentesen látja el.” Az Integritási Hatóságnak olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság esetén kell fellépnie, amely „befolyásolhatja vagy súlyosan veszélyeztetheti az európai uniós költségvetés hatékony és eredményes pénzgazdálkodását.” A Hatóság hatásköre minden uniós támogatásra kiterjed.

A Hatóság mellett felállítandó Korrupcióellenes Munkacsoport elemző, javaslattevő, véleményező és döntés előkészítő feladatokat lát majd el. A munkacsoportban a korrupció ellen küzdő civilek a munkacsoport 21 tagjából tízet delegálhatnak, és ugyanennyien lesznek állami szervekből érkező tagok. A 21. tag foglalja el majd az Integritási Hatóság elnöki székét, őt a minisztériumok fogják kijelölni.

„Vagyis a civilek kisebbségben maradnak, a döntéshez pedig egyszerű többség is elég lesz majd”

– foglalja össze a Népszava.

A benyújtott tervezet az Alkalmassági Bizottság felállítását is javasolja, mely a hatóságtól és a munkacsoporttól független három tagú szervezet, de mellettük dolgozik, és az elvégzett munkát véleményezi.

 (Kiemelt képünk: Budapest, 2020. december 16.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Nemzetpolitika 2010-2020 című kiadványt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Roosevelt 7/8 Irodaházban 2020. december 16-án. A kiadvány célja, hogy átfogó képet adjon az elmúlt 10 év magyar nemzetpolitikájáról, területenkénti legfontosabb eredményeiről és meghatározó mérföldköveiről.
MTI/Bruzák Noémi)