Újabb csapás éri a kisgyerekes családokat ősztől

Sok szülőnek okoz gondot ősztől, hogy hogyan menjen vissza dolgozni. 

2023. augusztus 23., 16:41

Szerző:

Ősszel indul a kicsik beszoktatása a bölcsödékbe, hiszen a GYED-en vagy GYES-en lévő szülő így visszatérhet a munkába. A bölcsőde finanszírozásához idén csak március 31-ig vehették igénybe az állami támogatást a családok, a kifizetések június 30-ig bezárólag történhettek meg, tehát gyakorlatilag megszűnt. Így sok családnak lesz nehezebb a munkába állni ősztől – írja a pénzcentrum

A bölcsödei támogatásra egy 2019- es GINOP pályázat révén volt lehetőség, melynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők voltak, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni kisgyermeküket. A támogatás csak akkor járt, ha a szülő visszahelyezkezetkedett a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Voltak olyan kistelepülések – szám szerint 2767 és 13 fővárosi kerület –, ahol automatikusan járt a támogatás, mert nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben. Ez a támogatás ősztől nem létezeik. 

Érdemes a helyi önkormányzatoknál érdeklődni, hogy milyen támogatásra van lehetőség, mert van, ahol rászorultsági alapon támogatják a bölcsődekezdést. A Józsefvárosi Önkormányzatnál például a bölcsődéztetési támogatást szociális rászorultsági alapon állapítják meg a bölcsődei jogviszonnyal rendelkező gyermek családja részére. A támogatás 2023 szeptemberétől folyamatosan igényelhető. 

Férőhely hiányában a magán bölcsödei ellátásnál minimum napi 6500 forinttal érdemes kalkulálni. Egy zuglói magánbölcsiben heti 5 alkalom, napi 4 étkezéssel 135 ezer forintba kerül. Egy másik, újlipótvárosi magánbölcsiben ugyanez a szolgáltatás 175 ezer forint és 350 ezer forint között mozog. 

(Kiemelt képünkön: egy zuglói bölcsöde Forrás: zuglo.hu)